Canvi de tendència, com feia ja uns dies que s'esperava. L'índex de contagi per coronavirus anava a la baixa des de feia uns dies, però ja torna a estar de pujada. L'Rt es troba aquest dimecres en 1,22. Ahir se situava en 1,11. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 122. Pel que fa al risc de rebrot, també s'hi observa un canvi. Si aquest dimarts el risc de rebrot se situava en 219, aquest dimecres ja s'enfila cap als 245 punts.

Unes dades que també es comencen a veure pel que fa al nombre de contagis, que ja superen els 2.000. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, els nous contagis i el nombre de morts pugen. En les últimes 24 hores n'hi ha hagut 2.112, mentre que ahir n'hi va haver 1.911. Dilluns se'n van notificar 902, diumenge 1.328 ​ i dissabte 1.977. Des de l'inici de la pandèmia els contagis totals sumen 363.461. Pel que fa al nombre de morts, el Departament n'ha notificat 62 aquest dimecres, mentre que ahir en van ser 39 i dilluns 19. Des de l'inici de la pandèmia, la xifra s'enfila als 16.494.

L'evolució als hospitals és el que més preocupa per la pressió que pugui rebre el sistema. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Tot i que, en aquest context, la pujada que podem veure avui en la situació epidemiològica a Catalunya encara no es veu als hospitals. Pel que fa als nous ingressos, baixen. Salut n'ha notificat un total de 1.476, 35 menys que ahir. Els pacients d'UCI també baixen, dels 351 d'ahir als 345 d'avui, 6 menys. 

Una tercera onada imminent?

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, no amaga la realitat: la tercera onada està arribant. A les portes d'unes festes en què, de moment es manté el pla de Nadal, s'obren fronteres com l'andorrana i es planteja estendre el perímetre de comarcal a metropolità, la realitat empírica posa els pèls de punta. En una entrevista a ElDiario.es, Argimon assegura: "Els indicadors semblen mostrar que estem davant d'una tercera onada".

Els pitjors pronòstics poden arribar abans d'aquest mateix cap de setmana: "Necessitaríem un parell de dies per confirmar-ho, clarament. Però els indicadors semblen mostrar-ho. Hi ha un canvi de tendència clar. I tenim un indicador, el de malalts ingressats a les UCI, que durant tres dies ha anat pujant".

 

Imatge principal: col·lecció de tests per detectar coronavirus / Efe