La situació empitjora cada dia que passa. Quan falta una setmana per Nadal la pandèmia de la Covid-19 està un altre cop en expansió a Catalunya: augmenten els contagis i els ingressos als hospitals i augmenta el risc de rebrot i el risc de contagi. Una situació que portarà a frenar la desescalada i anar enrere en algunes de les mesures adoptades. La tendència a l'alça es manté i per tercer dia consecutiu el risc de contagi continua per sobre d'1 i ja està en 1,34. També augmenten els contagis, i per segon dia aquest desembre se superen els dos mil casos nous. El darrer recompte facilitat avui pel Departament de Salut informa de 2.269 contagis.

Igualment es registra un increment dels ingressos als hospitals, una de les qüestions que més preocupa les autoritats sanitàries. Actualment hi ha almenys 1.532 persones ingressades, 56 més que en el registre anterior. A les UCI la situació, per ara, es manté estable amb 345 ingressats.

Més contagis

La situació epidemiològica és preocupant. Els nous casos s'han disparat i ja se superen els dos mil casos diaris. Els cribratges massius que s'estan fent des de finals de novembre detecten més contagis aquesta setmana. Així en els darrers dies el 4,74% de les proves PCR i dels tests d'antígens han donat positiu, quan la setmana anterior eren el 3,64%. Fins ara s'han comptabilitzat 365.730 casos des que es va declarar la pandèmia el març passat. Pel que fa a la mortalitat, el darrer recompte de Salut informa de 30 noves defuncions. Ja són 16.524 les víctimes que s'ha cobrat la Covid-19.

La pressió assistencial es manté i tornen a augmentar els ingressos després d'un dia de treva. Es tornen a superar els 1.500 pacients ingressats a planta, concretament 1.532.

El risc de contagi segueix pujant

La velocitat de propagació (risc de contagi), pendent de la revisió que prepara el Departament, se situa ja en 1,32, si bé els nous càlculs la col·locarien en 1,5. Un paràmetre que fa impossible avançar en la desescalada. Vista la tendència dels darrers dies, els epidemiòlegs ja donen per fet que seguirà pujant. Com també puja el risc de rebrot, que està en 274, vint-i-nou punts més que en el registre anterior.

Pas enrere

Davant d’aquesta situació epidemiològica, el Procicat té damunt la taula noves restriccions que podrien afectar la mobilitat o la interacció social per l'empitjorament dels indicadors de la pandèmia. Així, amb tota probabilitat es mantindrà el confinament perimetral municipal, i no es passarà aquest cap de setmana al comarcal.

Amb l’objectiu de reduir el contacte social, no es descarta que es tornin a restringir els horaris de bars i restaurants, als quals es permetria només servir esmorzars, dinars i sopars, i tancarien en les franges intermèdies. Hi ha, però qui reclama el tancament total, com ara el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós.

Tant el vicepresident Pere Aragonès, com la consellera de Salut, Alba Vergés, han deixat clar que caldrà fer passos enrere en el pla de desescalada, en superar-se  els indicadors establerts de velocitat de propagació i casos positius.  Aquestes mesures afectaran també el pla de Nadal, i no es descarta que durant la nit de Nadal i de Cap d’Any es mantingui el toc de queda a les 10 de nit i no a dos quarts de dues com estava previst.

El pla de desescalada marcava no passar al tram 1 fins que s'aconseguís baixar fins a 300 malalts a les UCI, un miler de contagis diaris i una velocitat de propagació del virus (Rt) inferior a 1. La situació, avui dia, està molt lluny d’aquests paràmetres.