El Govern ja no reflexiona sobre si es canvia de tram o no d'acord amb el Pla de Nadal, sinó si es fa un "pas enrere". Així ho ha revelat el vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, en la compareixença que l'Executiu fa cada quinze dies al Parlament per explicar la gestió de la Covid-19. El vicepresident ha alertat que al Govern "no li tremolarà el pols per imposar restriccions" tot i l'arribada del Nadal.

"No anem bé. Hem de parlar amb claredat i franquesa. La ciutadania es mereix que els respectem com a persones adultes. La situació és extremadament preocupant", ha dit afegint que s'estan plantejant un "pas enrere per protegir el sistema sanitari". Aragonès ha aclarit que l'Executiu és conscient de "l'impacte econòmic" i ha alertat que res del que puguin fer per donar ajudes serà "suficient per compensar-ho tot".

Aragonès ha justificat la seva preocupació recordant el creixement de la taxa de transmissió i recordant les paraules del secretari de Salut, el doctor Josep Maria Argimón, el qual ha alertat que la tercera onada podria ser "imminent".

fira santa llúcia nadal coronavirus - europa press

El Govern dubta sobre si finalment podrà seguir el pla de Nadal / Foto: Europa Press

"Necessitaríem un parell de dies per confirmar-ho, clarament. Però els indicadors semblen mostrar-ho. Hi ha un canvi de tendència clar. I tenim un indicador, el de malalts ingressats a les UCI, que durant tres dies ha anat pujant", ha dit el doctor aquest mateix matí. A aquesta xifra de dos dies també s'ha referit el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, confirmant que és el marge que el Govern dona a l'adopció de noves restriccions.

I és que, certament, l'Rt es troba actualment per sobre d'1, concretament en 1,22. Fa pocs dies se situava en 0,94. És a dir, 100 persones en contagien ara 122. Pel que fa al risc de rebrot, també s'hi ha observat un canvi. Si aquest dilluns se situava en 181, ara ja s'enfila als 245 punts.

Un Nadal de pandèmia

Així doncs, Aragonès ja ha advertit que aquest Nadal no serà normal i que és "imprescindible" que així sigui. "Aquest any moltes famílies no es podran retrobar: moltes persones ens han deixat i moltes no es podran desplaçar per reunir-se amb amics i familiars. És dur, però és absolutament necessari", ha instat.

De fet, la mateixa consellera de Presidència, Meritxell Budó, ja va anunciar ahir que el Govern estava a l'espera de l'evolució de les dades del coronavirus per acabar de concretar les mesures del pla de Nadal admetent que els indicadors s'estaven complicant.

Finalment, el vicepresident ha fet una crida a no "normalitzar les morts" tot i sentir les xifres cada dia: "No són xifres, són persones". També ha alertat que les "picaresques administratives no enganyen un virus que ha demostrat ser més fort que nosaltres".​