La Casa Reial ha desmentit que el rei emèrit, Joan Carles I, hagi estat ingressat per coronavirus en un hospital d'Abu Dhabi. Aquest dijous al matí, el diari Ara assegurava que el Borbó havia ingressat fa una setmana a la prestigiosa clínica de Cleveland, tot i que no informava del seu estat de salut, però fonts de la Zarzuela han desmentit aquesta informació.

Tot i això, el que la Casa del Rei no ha explicat és si l'exmonarca està contagiat de Covid-19, un fet que deixa una incògnita sobre l'estat de salut del rei emèrit.

D'altra banda, la periodista especializada en la família reial Mariángel Alcázar ha afirmat que tot i que en aquests moments l'exmonarca no estigui ingressat, "sí que ho ha estat anteriorment".

El que més preocupa en l'entorn de Joan Carles I és que és una persona d'alt risc. Als seus 82 anys, Joan Carles s'ha sotmès a gairebé una vintena d'operacions per lesions, dues operacions de cor i, el que més destaca, una operació de pulmó en què li van extreure un nòdul.

La (no) tornada de Joan Carles

Aquest mateix dijous, la cadena COPE assegurava que el rei emèrit no viatjaria a Espanya com tenia pensat fer aquest Nadal i ho atribuïa a "la situació actual" (tot i que després el mateix mitjà ha desmentit la notícia). Ara, tot apunta que seria a causa del coronavirus, un fet que confirmaria que Joan Carles no podrà tornar a menjar el torró a la Zarzuela, tot i que existeix la possibilitat que torni amb un avió medicalitzat

joan carles avio gtres

Imatge: Joan Carles I en un avió / GTRES

L'exili de Joan Carles I

El passat mes d'agost el rei emèrit comunicava al seu fill Felip VI que s'exiliava d'Espanya i abandonava d'aquesta manera el Palau de la Zarzuela, on encara residia. El darrer rei que s'havia exiliat d'Espanya fins ara era Alfons XIII, però Joan Carles I va decidir seguir els seus passos com un intent de preservar el seu fill.

El rei emèrit afirmava en una missiva adreçada a Felip VI que prenia la decisió d'exiliar-se "amb profund sentiment però amb gran serenitat", i ho atribuïa amb sordina a "certs esdeveniments passats de la meva vida privada".

El desig de tornar

A principis d'aquest mes de desembre, Joan Carles I va expressar la seva voluntat de tornar a Espanya per passar el Nadal al Palau de la Zarzuela. El rei emèrit, que va fugir el 4 d’agost passat als Emirats Àrabs a conseqüència dels escàndols fiscals que l’envolten, va fer arribar de manera indirecta aquest desig a la Casa del Rei.

Tot i els nombrosos escàndols que envolten l'emèrit i el fet de no venir a passar el Nadal amb la seva família, la Casa Reial ha fet públiques les felicitacions oficials de Nadal, en les quals també figura la signatura de l'exmonarca

Malgrat mantenir-los en la targetes oficials, aquest any la Casa Reial ha evitat la imatge dels emèrits, que de fet viuen separats per milers de quilòmetres de distància. En comptes de recórrer al Photoshop —com es va fer amb la celebrada felicitació de l'any 2005, en què alguns dels nets van ser literalment enganxats— la imatge de la parella ha estat substituïda per un retaule de Nadal del segle XVI.