Les targetes opaques de la Casa Reial perseguien Joan Carles I. Davant d'això, i com va avançar El País, el rei emèrit ha decidit fer un moviment. Segons ha informat el seu advocat en un comunicat, l'antic monarca ha presentat una declaració "sense requeriment previ" davant l'Agència Tributària per a pagar uns ingressos no declarats. El total del deute ja pagat, segons el document, és de 678.393,72 euros. És a dir, el monarca fugit als Emirats Àrabs ha declarat uns fons que no tenia declarats davant el fisc espanyol. Per tant, admet el frau, però podria esquivar possibles investigacions penals.

En el comunicat difós aquest dimecres a la tarda, l’advocat Javier Sánchez-Junco informa que el rei emèrit Joan Carles li ha “donat instruccions perquè faci públic que, en el dia d’avui, ha procedit a presentar davant les autoritats tributàries competents una declaració sense requeriment previ de la que ha resultat un deute tributari, ja satisfet, per import de 678.393,72 euros incloent-hi interessos i recàrrecs”. El lletrat assegura que “en qualsevol cas, el rei Joan Carles continua, com sempre ho ha estat, a disposició del Ministeri Fiscal per a qualsevol tràmit o actuació que consideri oportuns”.

WhatsApp Image 2020 12 09 at 19.07.18 (1)

El moviment és important perquè podria salvar-lo de conseqüències penals, almenys en aquest cas, un dels molts que té oberts. La Fiscalia del Tribunal Suprem estava investigant l'ús per part del rei emèrit i el seu entorn --com ara els seus néts Froilán i Victoria Federica-- de targetes de crèdit vinculades a comptes corrents de les que no és titular. Els diners provindrien de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, que els hauria posat a disposició de Joan Carles I i aquest no els hauria declarat a Espanya. 

L'import defraudat superaria els 120.000 euros en alguns exercicis, límit a partir del qual es considera delicte fiscal, castigat amb fins a cinc anys de presó. I la dada més important: l'ús d'aquestes targetes black hauria tingut lloc entre els anys 2016 i 2018, quan ja no era cap de l'Estat i, per tant, no estava protegit per la inviolabilitat constitucional.

Silenci de La Moncloa

El govern espanyol, almenys el soci majoritari, manté certa omertà sobre els escàndols que esquitxen la Casa Reial. Aquest dimecres ha estat arran de la petició de regularització fiscal presentada pel rei emèrit Joan Carles I, fugit als Emirats Àrabs, i dels exmilitars que li envien cartes a Felip VI. Malgrat les veus que s’alcen des d’Unidas Podemos, la portaveu María Jesús Montero ha volgut tancar el debat en roda de premsa. En primer lloc, ha rebutjat donar informació sobre la situació de “cap persona o empresa concreta”. En segon lloc, ha deixat clar que qui s’ha de pronunciar, si ho vol fer, és La Zarzuela, no La Moncloa. Això sí, ha defensat que “tots els espanyols han de complir les seves obligacions”. Només en aquest punt s'ha sortit lleugerament del guió.