Per primer cop en la història, Andalusia s’ha despertat absolutament blava. I és que les eleccions d’aquest diumenge van fer saltar la sorpresa al sud d’Espanya: majoria absoluta pel Partit Popular. No havia passat mai. Les terres andaluses, fins ara un tradicional feu del socialisme, han consolidat el canvi de color a totes les províncies, i fins i tot han enfonsat encara una mica més el PSOE. Ni tan sols els líders més optimistes dels conservadors s’esperaven obtenir aquests resultats. El mateix candidat popular i president de la Junta, Juanma Moreno, va atrevir-se a qualificar així la victòria: “Hem fet història a Andalusia”.

No és una exageració. Davant de la seu del Partit Popular a Sevilla, el carrer ja va començar a omplir-se ben aviat, després que les enquestes a peu d’urna assenyalessin la tendència i els resultats finals confirmessin l’èxit del PP. Prop de dues-centes persones van apropar-se per rebre el candidat victoriós, que va deixar-se veure passades les 23 hores. Entre crits de presidente, Juanma Moreno va ser acollit per uns votants i simpatitzants absolutament eufòrics i que amb prou feines s’aguantaven les llàgrimes de l’emoció. Unes cares d’alegria i optimisme per la majoria absoluta, però també per la perspectiva que aquesta derrota definitiva del socialisme a Andalusia pot ser el predecessor del final de Pedro Sánchez al capdavant del govern espanyol.

Després de la ressaca de la festa d’anit, la capital andalusa s’ha despertat amb una certa normalitat. Entre els carrers del centre de la ciutat, la majoria de sevillans passejava i treballava com qualsevol altre dilluns, com si els resultats als comicis autonòmics no signifiquessin res. Només en algunes converses comptades s’ha pogut sentir alguna referència a la jornada electoral. En un carreró, unes paperetes del PSOE escampades per terra també recordaven el fracàs dels socialistes. Però un cop preguntats pels resultats, els veïns de Sevilla s’han deixat anar.

Paperetes electorals del PSOE a Sevilla
Paperetes electorals del PSOE escampades per terra a Sevilla / Foto: J.M.

Els votants del PP ja es veuen a La Moncloa

Sense cap sorpresa, els més eufòrics han estat els votants del Partit Popular. Els seus electors s’han mostrat absolutament cofois de la majoria absoluta, la qual han admès que no s’esperaven. El Fernando ha reconegut que fins al final de la nit no es creia els resultats, però també ha llançat una advertència. “No ens hem de confiar i hem de treballar per fer-ho bé”, si bé també assenyala que en els tres anys i mig de govern de Moreno s’han complert mesures “que eren impossibles d’esperar”. De la mateixa manera ho veu el Jorge, qui creu que amb el PP ja estan canviant coses “després de 40 anys de presó del PSOE”. El seu principal objectiu pel nou executiu: una política diferent de la dels socialistes “que no fiqui la mà on no ha de fer-ho”, en referència als casos de corrupció del partit en terres andaluses.

Més enllà d’Andalusia, els electors dels conservadors no han pogut evitar fer una lectura més general d’aquests comicis. I és que a ningú se li escapa que la victòria a Andalusia pot servir de revulsiu per desbancar Pedro Sánchez i portar Alberto Núñez Feijóo a La Moncloa, amb les eleccions generals de 2023 ja a la vista. A Sevilla també ho veuen així. El Fernando adverteix que “ara toca fer caure el fantasma de Sánchez d’allà dalt”, i confia que el president espanyol sabrà admetre que ho ha fet malament. “O marxa ell o el farem marxar nosaltres”, avisa.

El Jorge també ho veu així. “A mi m’encantaria treure’ns de sobre Sánchez, perquè la seva gestió ha estat nefasta”, ha llençat. “Ha fet una quantitat immensa de gamberrades”. Entre les principals crítiques dels partidaris del PP a Andalusia irrita el vincle del PSOE amb Unidas Podemos i els seus socis al Congrés, ERC i EH Bildu. “Volen destruir el país”, critica. La Lucía també assenyala que aquests pactes “no agraden” al sud d’Espanya, i confia que Sánchez plegarà més aviat que tard. Ella mateixa admet que a les darreres eleccions el 2018 va votar per Ciutadans i que no detestava el president espanyol, però que el govern andalús l’ha fet optar per la dreta.

Vox, entre la felicitat i el pessimisme

Pel que fa als votants de Vox, hi ha diversitat en les opinions sobre quina lectura s’ha de fer d’aquestes eleccions. Tant l’Ana María com el Francisco celebren la victòria de Juanma Moreno perquè, tot i ser del PP, es veuen reflectits en les seves polítiques i significa posar un punt final definitiu a l’hegemonia “horrorosa” del PSOE a Andalusia. Ambdós es mostren crítics amb la candidata d’ultradreta, Macarena Olona, que creuen que va fer una mala campanya i no era l’opció idònia, per la qual cosa no va impulsar Vox com s’esperava. Tot i això, celebren també que la victòria de la dreta a Andalusia pot reverberar a tot el país i “treure el psicòpata” de Sánchez del poder. “És el pitjor president que hem tingut en tota la democràcia”, diuen. “Ho està fent molt malament”.

Però hi ha discrepàncies a l’espai ultra. El Manuel deixa clar que el seu vot per Olona era exclusivament per posicionar-se clarament en contra de la vella política, després d’anys optant per l’abstenció. “Jo volia votar contra els lladres de sempre”, explica. És per això que no creu que una majoria absoluta dels conservadors pugui canviar res. “Això no arreglarà Andalusia. El PP no ho arreglarà i el PSOE encara menys”, al·lega. “Els polítics corruptes no es poden treure de la nit al dia”. Com a detall, durant la seva conserva, es fa evident que la campanya dels ultres l’ha afectat, ja que repeteix alguns dels seus mantres propagandístics, afirmant que el PSOE “no té res de socialista ni d’obrer”, i criticant els casos de corrupció en què s’han gastat diners públics en “putes i cocaïna”.

Els votants del PSOE i l’esquerra, ensopits

Finalment, pel que fa a l’electorat que més perjudicat ha sortit dels comicis, es fa evident que no hi ha motius per la celebració. La Lurdes, que va votar el PSOE, es mostra “decebuda”, però no sorpresa, perquè ja sabia que el candidat Juan Espadas, l’escollit de Pedro Sánchez, no tenia opcions de guanyar per no comptar amb gaire reconeixement entre la ciutadania andalusa. Tot i això, es mostra optimista de cara al futur: “És possible que tornem al poder, esperem que sí”. La María, que va votar l’esquerra alternativa de Por Andalucía també veu possible que els socialistes recuperin la Junta perquè aquí “tot és o PSOE o PP”. En canvi, no té cap esperança que els seus puguin enfortir-se aviat. “Podemos està caient a tot arreu”, lamenta.