L'esquerra més progressista d'Andalusia queda encara més fracturada després de les eleccions d'aquest diumenge. Les dues forces més a l'esquerra del PSOE han perdut posicions, i la liderada per Podemos ha carregat contra la de Teresa Rodríguez, a qui ha atribuït les culpes de la baixada electoral. Si als socialistes li ha arravatat la força un PP aclaparador, a les esquerres progressistes d'Andalusia els ha restat força la ruptura entre elles, que han passat de 17 a 7 escons, fent-se evident que la divisió en l'espai no ha estat positiva per cap de les dues formacions. Por Andalucía (integrada per Podemos i Izquierda Unida amb el lideratge d'Inma Nieto amb l'aval de Yolanda Díaz) s'ha quedat amb 5 diputats, mentre que Adelante Andalucía (la formació andalusista de Teresa Rodríguez) n'ha obtingut 2, sumant entre totes dues, set escons. Per què l'esquerra sobiranista estava dividida? El trencaclosques de l'esquerra progressista d'Andalusia és de traca, i la confusió del votant per saber qui formava part de cada espai també s'ha vist reflectit en els resultats electorals, on el votant més d'esquerres ha acabat desmotivat, desmobilitzat i confós.

L'any 2018 Adelante Andalucía presentava Teresa Rodríguez com a cap de llista, representant Podemos, Izquierda Unida-Verdes, Anticapitalistas, Izquierda Andalucista, Primavera Andaluza i Defender Andalucía. Els desacords van arribar de forma intermitent i acumulativa, fent que el malestar entre Podemos i Rodríguez esdevingués insuportable, i deixant com a resultat que Podemos decidís expulsar Rodríguez i set diputats afins del seu propi grup. El motiu? Rodríguez volia més independència per la formació i no dependre tant de Madrid, i també va ser molt crítica amb el pacte PSOE-Podemos al Congrés dels Diputats. Després d'aquest trencament, Rodríguez va registrar la marca Adelante Andalucía al seu nom i la va reformular, però va perdre els fons i els drets electorals. De cara a aquests comicis, doncs, Podemos i Izquierda Unida van crear una nova fórmula, Por Andalucía, també amb el suport de Más País, Equo, Alianza Verde e Iniciativa del Pueblo Andaluz. Els de Podemos van intentar seduir Rodríguez en aquesta nova fórmula però no ho van aconseguir, i finalment s'han presentat sota aquest nom en el qual ni tan sols han estat capaços de posar el seu logo a les paperetes, per haver-ho registrat tard. Tot va anar tard i malament i fins i tot aquest mateix diumenge al matí els morats han hagut de recordar a les xarxes socials que la formació amb la qual es presenten és Por Andalucía.

Por Andalucía: primera prova fracassada

La lectura que fa Por Andalucía és clara i rotunda. Segons la seva cap de llista Inma Nieto, la culpa és de Rodríguez, per no haver-se volgut sumar al nou espai liderat per Podemos i Izquierda Unida. Nieto ha estat l'última candidata en valorar els resultats electorals, i ha apuntat com entre ambdues forces sumen un 12,26% del suport que es tradueix en 7 diputats, mentre que Vox ha obtingut una xifra similar, el 13,46%, i 14 escons. "Tot ha anat molt bé a la dreta", ha apuntat Nieto, que ha assegurat que la seva proposta d'anar juntes les esquerres era imprescindible i ha carregat contra Rodríguez, de qui ha dit que ara podrà veure "el fracàs electoral que provoca la desunió". Aquest fracàs de Podemos suposa el seu primer suspens en la prova de presentar un front ampli amb el Más País d'Errejón, amb qui han concorregut per primera vegada junts després de la separació de 2019. L'espai ja va néixer convuls per la frustració amb Adelante Andalucía, mentre que també hi va haver desacords per l'intent frustrat que ho liderés un independent i després pel xoc entre Podemos i Izquierda Unida pel lideratge de la candidatura, que al final es van quedar els segons. L'accidentat registre de la coalició després d'un acord 'in extremis' que va deixar la formació morada fora de la inscripció oficial, va acabar d'empitjorar-ho tot. Tots aquests desacords amb el que neix aquest espai seran tot un repte per aquests quatre anys de legislatura a Andalusia, on s'ha vist evident que la implicació dels principals dirigents dels partits en la campanya no ha animat l'electorat: en la campanya han participat la ministra Díaz, però també el ministre Alberto Garzón i el líder de Más País Íñigo Errejón. El Podemos que governa a Espanya no funciona a les comunitats autònomes, on els morats no són capaços d'aconseguir els suports ni aliances necessàries, com s'ha vist evident en el declivi iniciat el 2019 encadenant fracassos a Castella i Lleó, Galícia, País Basc, Madrid i ara Andalusia.

Adelante Andalucía

Però, com veu tot plegat Teresa Rodríguez? Ha aconseguit tenir presència a l'arc parlamentari i això ja li permet respirar. L'andalusista lluitava en aquests comicis sota la gran ombra de Podemos i amb la dificultat afegida de no comptar amb fons ni presència als debats públics. Malgrat això ha obtingut dos escons, que compartirà amb José Ignacio García i que ha defensat que han de servir per  "sembrar la llavor de l'andalusisme d'esquerres que porta molt sense existir". La formació no podrà formar grup propi però es quedarà sola en el grup mixt, sense haver de compartir amb cap altra formació, ja que Ciutadans ni tan sols ha obtingut els suficients vots per entrar. Un cop coneguts els resultats, Rodríguez ha aplaudit que sigui "el primer cop que Vox treu pitjors resultats que en les enquestes", un fet que ha assegurat que els dona tranquil·litat: "Ens reconcilia amb el nostre poble", i ha cridat a no tenir por a aquesta extrema dreta i a aprofitar el "nou espai andalusista, consistent a una nova esquerra que vol que Andalusia sigui sobirana, amb veu pròpia com Catalunya i Euskadi". De fet, Rodríguez era la favorita de representants independentistes com el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián.

EuropaPress 4520876 candidata adelante andalucia presidencia junta andalucia teresa rodriguez (1)
Teresa Rodríguez (Adelante Andalucía) / Europa Press