Ciutadans ja és història a Andalusia. Els andalusos han eliminat del mapa el partit d’Inés Arrimadas en les eleccions d’aquest diumenge, i la formació taronja acumula d’aquesta manera un nou ensorrament històric per afegir a la seva llista de desfetes. Han passat de governar la comunitat autònoma de la mà del PP i de tenir 21 diputats al Parlament d’Andalusia a no tenir-ne cap. El Partit Popular i Vox s’han menjat els vots que Ciutadans havia aglutinat en les darreres eleccions (el PP ha passat de 26 escons a tenir-ne 58, i Vox ha passat de 12 a 14). Cal tenir en compte les darreres pallisses electorals que ha patit la formació: en qüestió de mesos, Cs ha passat de tenir 26 diputats a la Comunitat de Madrid a no tenir-ne cap ni un; i de tenir-ne 12 a Castella i Lleó per passar-ne a conservar només un.

Davant d’aquests pèssims resultats de la formació, el líder dels taronges a Andalusia, Juan Marín, que fins ara ha estat vicepresident de la Junta d’Andalusia, ha anunciat que aquest dilluns a primera hora presentarà la seva dimissió de tots els seus càrrecs. “Soc una persona que sempre compleix la seva paraula”, ha manifestat en declaracions davant dels periodistes un cop l’escrutini ja superava el 90%. Davant d’això, ha dit que posa el seu càrrec “a disposició de la direcció, perquè al meu lloc hi situï alguna dona o algun home que ho pugui fer millor que jo”. Durant les darreres setmanes, les enquestes ja pronosticaven l’ensorrament gairebé definitiu de Ciutadans. Algunes d’aquestes atorgaven al partit d’Inés Arrimadas pocs diputats, però d’altres preveien la seva desaparició. De fet, els sondejos que s’han fet aquest mateix diumenge a peu d’urna concloïen de manera molt clara que la formació taronja estava destinada a desaparèixer del mapa andalús.

L’ensorrament de Ciutadans en aquests comicis d’Andalusia arriba dos anys i mig després de l’ensopegada històrica que va patir la formació en les eleccions espanyoles del novembre del 2019. El partit va perdre 47 diputats al Congrés i es va quedar amb només una desena de parlamentaris a la cambra baixa. Deu diputats comandats des de llavors per Inés Arrimadas, que va agafar les regnes del partit després que la sagnia provoqués la dimissió immediata del fins llavors president del partit, Albert Rivera.

Faltava llavors un any i poc perquè arribés el segon gran capítol de l’ensorrament de Ciutadans. El 14 de febrer de 2021, amb eleccions a Catalunya, la formació d’Inés Arrimadas passava d’haver estat el partit més votat a les anteriors eleccions catalanes (les del 21 de desembre del 2017) a perdre 30 diputats i situar-se en penúltim lloc, per davant només del PP. La formació va haver de seure a l’hemicicle català amb només sis diputats. I aquest 2022, el partit d’Arrimadas ha patit ja dues grans desfetes, a més de l’andalusa: Ciutadans també va desaparèixer de la Comunitat de Madrid, passant de 26 diputats a no tenir-ne cap; i a les darreres eleccions de Castella i Lleó en va aconseguir obtenir només un.