Negociacions contra rellotge, propostes in extremis i dubtes fins al darrer minut. Quan no fa ni tan sols un any de les darreres eleccions municipals, Badalona torna a estar abocada a un ple incert, malgrat aquest cop l'acord entre Guanyem i el PSC podria estar més a prop que el juny passat amb una fórmula per compartir l'alcaldia. Després que el passat 21 d'abril l'ara ja exalcalde Àlex Pastor fos detingut per saltar-se el confinament i conduir begut, la ciutat torna a reviure una investidura oberta fins a l'últim moment.
El ple està convocat per aquest dimarts a les 12 del migdia. Fins aleshores els partits d'esquerres tenen temps per mirar de tancar un acord que eviti que el popular Xavier Garcia Albiol sigui re escollit alcalde de la ciutat en ser la força més votada. Socialistes i Guanyem continuen negociant, però encara hi ha esculls que fumegen, el principal el repartiment dels mandat. A última hora de la nit encara no s'havia aconseguit tancar l'acord.
Els recels, les desconfiances i les posicions enrocades entre els partits d'esquerres de Badalona han provocat que a escasses hores per la sessió plenària, encara ningú gosi posar la mà al foc per dir qui serà el proper alcalde de la quarta ciutat més poblada de Catalunya. Tot penja encara d'un fil. Després de dies amb les negociacions enrocades, en les que s'ha sentit propostes de tots colors –des de govern d'unitat liderats pels socialistes o alcaldies compartides PSC-ERC fins a "vicealcaldies plenipotenciàries" per Dolors Sabater, passant per tinences d'alcaldia que han anat amunt i avall–, el PSC ha llençat aquest dilluns una última proposta que ha acabat de remoure el taulell d'escacs.
Alcaldia compartida Sabater-Guijarro
Tot i negar-se des del primer dia a investir Dolors Sabater com a alcaldessa, els socialistes han proposat aquest dilluns una alcaldia compartida: els primers 18 mesos per la candidata de Guanyem i els 18 restants pel socialista Rubén Guijarro. La proposta ha estat posada sobre per primer cop pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una roda de premsa celebrada aquest migdia. Poc després, la secció local del partit ja la traslladava a la reunió de negociació convocada amb tots els grups badalonins menys el PP.
Eren les tres de la tarda, una hora abans de la roda de premsa que tenia convocada Guanyem Badalona per definir la seva posició abans del ple. Dolors Sabater tenia previst sortir telemàticament davant els mitjans de comunicació per posar pressió al PSC i avisar-lo que no hi havia una altra opció que la seva investidura o la d'Albiol. "Mantenim Dolors o Dolors", apuntaven fonts del partit a primera hora del matí, que també asseguraven que si no era així preferien "fer oposició" al líder popular. Els de Sabater van sortir escaldats de l'últim ple d'investidura, on el PSC els va posar en la tessitura de votar-los a ells, tot i que els hi havien fet un any abans una moció de censura i que tenien més regidors, o que Albiol sortís escollit.
Un any després, Guanyem Badalona ha defensat que el projecte dels socialistes està esgotat i s'ha negat des del primer moment a repetir el mateix error del passat. Per això, des de l'inici de les negociacions han insistit en què el lideratge de Sabater no era negociable. La proposta del PSC, però, ha canviat les coses. La mateixa candidata ha celebrat que els socialistes aixequessin el veto a la seva persona i s'ha mostrat disposada a valorar la proposta. Tot i això, en l'esmentada roda de premsa, ha lamentat que arribés "tard" i ha advertit que mantenia la candidatura perquè no hi havia possibilitat de convocar una assemblea d'urgència de la formació.
El PSC vol un acord signat
La resposta de Sabater no ha acabat d'agradar als socialistes, que veuen amb recel haver de votar en el ple d'aquest dimarts a la candidata de Guanyem sense tenir un acord signat de repartiment de l'alcaldia. A més, tampoc veuen amb bons ulls que la candidata hagi posat sobre la taula que la distribució hauria de ser de dos anys per Guanyem i només un pel PSC, en considerar que els socialistes ja han governat durant aquest darrer any. "L'acord serà de 18 mesos per a cada un i estarà signat o no serà", ha defensat el mateix Rubén Guijarro en una roda de premsa telemàtica aquesta tarda.
Els socialistes asseguren que la seva proposta és "ferma", i que tant el repartiment igualitari com el fet que l'acord estigui signat són peces imprescindibles per a l'acord. Així, traslladen de nou la pressió a Sabater i l'avisen que, si no s'accepta les condicions, presentaran la seva pròpia candidatura a la investidura. A més, per acabar de posar pressió sobre Guanyem, Guijarro ha enviat la proposta d'acord a tots els grups perquè la signin abans del ple de demà dimarts i ha assegurat, en la mateixa roda de premsa, que té el suport de la resta de grups –ERC, comuns i JxCat–.
"Encara hi ha joc"
Malgrat aquest possible escac i mat, des de Guanyem Badalona asseguren que "encara hi ha joc" i treballen per arribar a algun tipus de consens amb els socialistes abans del ple que permeti tirar endavant la investidura de Dolors Sabater. La formació rebutja convocar una assemblea d'urgència perquè consideren que seria "traslladar la pressió a l'assemblea" i generar "tensions" dins la formació i, a més, consideren que el mandat de la reunió de la setmana passada va ser molt clar. "Presentarem a la Dolors peti qui peti", defensen fonts properes a l'exalcaldessa i candidata a la investidura, que aposten per acabar de negociar com es compartirà l'alcaldia amb els socialistes un cop passada la investidura amb el "compromís" de repartir-la.
Tot i això, una part de Guanyem, especialment el que representa la CUP, no està disposada a compartir l'alcaldia i demana al PSC suport incondicional com ells els hi van donar al juny passat.
Jo i els meus pronòstics de què passarà demà al Ple de #Badalona pic.twitter.com/ehbUjcUuMj
— Jose Téllez (@JoseTellezBDN) May 11, 2020
Per tirar endavant qualsevol govern alternatiu al d'Albiol, es necessiten els 6 vots dels socialistes, els 4 de Guanyem Badalona, que es va presentar a les eleccions en una candidatura conjunta amb ERC de la que després es van separar, i que té tres regidors més, i els dos dels comuns. JxCat, que té un regidor, també ha participat de les negociacions malgrat que el seu vot no és necessari per arribar a la majoria absoluta. Els republicans, que han celebrat una assemblea aquest vespre, defensen que si Guanyem i PSC arribaven a un acord, ells no seran "un escull per la formació d'un govern de progrés a la ciutat". Una posició semblant a la dels comuns.
Demà dimarts, a les 12 del migdia, els 27 regidors que confirmen l'ajuntament se citaran per celebrar la sessió d'investidura del nou alcalde. El ple extraordinari, però, no tindrà lloc a l'edifici històric de l'ajuntament, ja que no permetria mantenir les distàncies de seguretat necessàries, i se celebrarà de manera presencial al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), als afores de la ciutat.