La batalla per l'alcaldia de Badalona ha fet en les darreres hores un nou gir de guió. Aquest dilluns totes les formacions del consistori, tret del PP, van reunir-se per mirar d'arribar a un acord que deixi al popular Xavier Garcia Albiol, de nou, fora de joc. I, després d'uns dies de converses estancades, el PSC va deixar anar una proposta per remoure el taulell d'escacs.

Els socialistes exigeixen com a condició que el nou govern no estigui liderat per Dolors Sabater, i per això aquest dilluns van deixar anar una nova proposta: una alcaldia compartida entre Àlex Montornès (ERC), que dirigiria el primer any i mig del mandat, i que després seria rellevat per Rubén Guijarro (PSC) en l'últim tram.

Després que l'anterior alcalde, Àlex Pastor, hagués de dimitir per trencar el confinament i conduir begut, els partits badalonins han de posar-se d'acord de nou. Si no ho fan, en el ple d'investidura que se celebrarà el proper dia 12 de maig, Albiol tornaria a ser alcalde de Badalona

Els republicans neguen haver donat llum verda

Després que el PSC llencés la proposta, l'executiva d'ERC es va reunir per valorar-ho. Tot i que alguns mitjans locals donen per fet que la secció local va aprovar la proposta, fons de la formació consultades per El Nacional ho neguen i asseguren que "encara s'està debatent". Segons aquestes fonts, ERC vol "valorar-ho tot" per aconseguir un govern "d'esquerres" que impedeixi que Albiol torni a ser alcalde, però asseguren que ells es mantenen al costat de Sabater.

"Sempre hem dit que la prioritat és un govern progressista i evitar que Albiol sigui alcalde", defensen els republicans badalonins. Tot i això, recorden que la seva candidata a les eleccions va ser Sabater i que així ho "mantenen" malgrat el trencament posterior.

Els republicans van concórrer a les eleccions municipals d'ara fa un any dins la candidatura de Guanyem Badalona i amb Dolors Sabater com a cap de llista, però un cop passades les eleccions es van separar en dos grups municipals. Actualment Guanyem té quatre regidors, entre ells la mateixa Sabater, i ERC en manté tres.

Montornés, que és president de la secció local d'ERC a Badalona, va concórrer com a número quatre a les eleccions, per darrere del també republicà Oriol Lladó que quedaria fora de l'equació.

Necessiten els quatre vots de Sabater

Tot i això, l'operació és complexa i alguns consideren que es tracta d'una "trampa" i una "construcció del relat" per part del PSC, ja que per tirar endavant la proposta necessita el suport de Sabater, que ja ha rebutjat la proposta que la deixaria també fora de joc.

Per tirar endavant l'operació ERC, que té tres regidors, i el PSC, que en té sis, necessitarien els vots de Sabater (4) i també dels comuns (2). A més, els republicans haurien d'aprovar la proposta a l'executiva nacional.

Si no hi ha acord entre aquestes formacions, Albiol esdevindria alcalde de la ciutat en ser la candidatura més votada en les passades eleccions.