L'alcalde de Sant Andreu de la Barca Enric Llorca no té constància de la reunió que mantindran representants del govern espanyol  amb els guàrdia civils pares dels alumnes "presumptament humiliats" per 9 professors de l'IES El Palau que estan sent investigats per un presumpte delicte d'odi per la manera com van explicar l'1- a l'aula. "No tenim cap invitació al respecte" ha dit aquest matí en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. 

Llorca ha explicat que ha parlat amb els pares afectats "encara que d'una manera no oficial" i que aquests li han traslladat la seva "angoixa".

L'alcalde ha volgut donar el seu suport "a la tasca docent de l'IES El Palau" que durant molts anys ha fet una feina "perfecta" i ha destacat que li preocupa que l'Institut pugui seguir "fent el que fa". Llorca ha deixat clar que el municipi sempre s'ha viscut amb "concòrdia" que mai "abans d'aquests fets" hi havia hagut problemes de "convivència". Aquesta opinió també la comparteix en Sergi, un exalumne de l'IES El Palau i fill de guàrdia civil que ha reconegut que "mai" ha tingut cap problema i que tampoc coneix ningú a qui li hagi passat res. El Sergi ha afegit que, en tot cas "si es té un problema amb l'Institut s'ha d'anar a l'Institut i no a un diari", en referència a l'article del diari El Mundo on es posava cara als professors investigats. 

L'alcalde del municipi ha explicat que fa mesos, quan va esclatar el cas, va demanar un informe a Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament però que aquest no ha arribat mai. 

Investigats per un delicte d'odi

Els nou professors de l'IES El Palau estan sent investigat per un delicte d'odi. Se'ls acusar de "lesionar la dignitat de les persones per motius de discriminació per nacionalitat" i cinc d'ells també per un "delicte d'injúries greus contra els cossos i forces de seguretat". Segons la fiscalia, els processats van fer aixecar la mà als fills dels agents de la Guàrdia Civil el dia següent del referèndum de l'1-O "assenyalant-los" davant dels seus companys i titllant els agents d'"animals i bèsties que només saben clavar pals". 

La polèmica va esclatar a l'octubre i s'ha reactivat aquesta setmana després que el diari El Mundo publiqués les fotografies dels 9 professors investigats. L’endemà diverses pintades van aparèixer a la façana de l’institut i en elles s’acusava els mestres de nazis. Tot plegat ha generat un gran enrenou a la comunitat educativa.

Dimarts 8 de maig, el secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, i el secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín, es reunirà amb els pares guàrdies civils dels alumnes de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca. L’objectiu és informar-los de la situació i traslladar-los el seu suport.