Mobilització a Sant Andreu de la Barca en suport als nou professors denunciats per un delicte d'odi. Un miler de persones s'han concentrat aquest dimarts a la plaça de l'Ajuntament de la població per expressar el rebuig a la persecució judicial dels docents.

Veïns de la població, entitats del món educatiu i personal i alumnes del centre s'han unit en crits i consignes a favor dels nou professors de l'Institut El Palau.

La principal proclama de la mobilització ha estat "Jo també soc docent d'El Palau", en tota una mostra de solidaritat amb els docents, els quals s'acusa d'haver fet comentaris humiliants a fills d'agents de la Guàrdia Civil, a més de fer una lectura esbiaixada de l'actuació policial en la jornada del referèndum de l'1-O. 

Un exalumne de l'institut ha estat l'encarregat de llegir un manifest d'alumnes, exalumnes i famílies, en què es reclama "no criminalitzar" els docents a través dels mitjans de comunicació. Per la seva banda, Josep Lluís del Alcázar, docent de l'institut, ha denunciat que la situació al centre és "molt complicada". "Portem molts mesos empassant-nos ofenses...", ha lamentat el docent, que ha fet extensible la incomoditat de la situació a alumnes i famílies.

Per la seva banda, el president del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font, també present a la manifestació i que va denunciar ahir el "linxament" als mestres en un comunicat, ha dit que "el 155 ha provocat un context tòxic" en la comunitat educativa.

Entre els manifestants s'ha pogut veure el regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, conegut també com el regidor del nas de pallasso, que va ser investigat per un delicte d'odi.

El regidor de Sant Joan Jordi de Vilatorrada Jordi Pesarrodona també ha assistit a la mobilització / @9delpalau

Resposta davant els atacs

La mobilització d'aquest matí ha estat tota una mostra de suport als professors encausats, que havien vist com en les darreres hores es redoblava la pressió sobre ells.

Sense anar més lluny, ahir l'Institut El Palau es va llevar amb unes pintades en les quals es titllava de "nazis" els professors acusats d'un delicte d'odi.

Les pintades assenyalaven directament els professors amb els seus noms. Tot perquè dimecres passat el diari El Mundo va publicar les fotografies dels docents amb les seves dades personals.

Acusats d'odi

Nou docents de l'Institut El Palau es troben ara mateix en un procés judicial instruït pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Martorell. Se'ls acusa d'un delicte d'odi per haver "assenyalat", suposadament, els fills d'agents de la Guàrdia Civil de població davant dels seus companys.

La denúncia acusa els professors de "lesionar la dignitat de les persones per motius de discriminació per nacionalitat" i cinc d'ells també per un "delicte d'injúries greus contra els Cossos i Forces de Seguretat".