La condemna a cinc anys de presó que ha rebut l'activista Marcel Vivet ha indignat l'independentisme i ha tornat a situar en el punt de mira les acusacions de la Generalitat contra manifestants del moviment. 

Una declaració conjunta d'ERC, Junts, la CUP i els comuns al Parlament va ser la resposta de l'independentisme institucional i desenes de manifestacions la de l'independentisme de carrer. Precisament, Badalona, ciutat de Vivet, va ser la que va encendre la flama de les mobilitzacions que un dia després es van estendre arreu del territori. Tanmateix, aquest suport no s'ha pogut completar a nivell institucional.

I és que tant el PP de l'alcalde Xavier García-Albiol com també el PSC han frustrat aquest dimarts una moció de suport a l'activista que van impulsar els grups de Guanyem Badalona en Comú i Junts. Populars i socialistes sumen 17 dels 27 regidors que hi ha al consistori, per la qual cosa la moció no va prosperar.

"En Marcel és un jove badaloní compromès en diferents lluites socials i polítiques, i aquella tardor de 2018 va sortir, com tants d'altres, a plantar cara a aquells que van reprimir el poble català l'1 d'octubre", ha reivindicat la plataforma de suport al Marcel a través d'un comunicat. "És també un jove compromès amb la ciutat, amb la lluita antifeixista i amb un projecte de ciutat on tots hi tinguem cabuda. És per això que no ens sorprèn la negativa del PP de Badalona i de l'alcalde, Xavier García-Albiol, davant la proposta de moció", ha continuat.

"En Marcel ha lluitat fermament contra les polítiques segregadores, repressives, injustes, racistes i xenòfobes que l'actual alcalde ha dut a terme durant els seus anys de mandat", ha denunciat la plataforma, que també ha apuntat a la resta de "representants públics badalonins que han decidit votar en contra de la moció, expressant així la seva conformitat amb que un jove badaloní, compromès amb la ciutat, sigui condemnat a cinc anys de presó per participar a una manifestació", ha afegit.

El PSC i la "concòrdia"

El grup socialista del Parlament ja va votar en contra de la declaració en suport a l'activista i va votar a favor d'una altra impulsada per Ciutadans que expressava el seu suport a l'agent dels Mossos i als pronunciaments judicials, tot i que en aquell moment ja es coneixia la doble investigació dels Mossos per la qual s'acusava un altre jove de la mateixa agressió a la mateixa persona.

A més, el rebuig socialista a l'ajuntament badaloní va coincidir amb la trobada entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la qual es va acordar reunir la taula de diàleg el proper mes de setembre. Avui mateix, Sánchez ha tornat a rebutjar al Congrés tant l'amnistia com un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. Tot plegat mentre des de la Moncloa s'assegura dia sí, dia també, que la política ha entrat en un "nou temps de concòrdia".

 

Imatge principal: l'activista Marcel Vivet, a la protesta contra la seva sentència a Barcelona / Foto: Pau de la Calle