Centenars de persones a Barcelona i milers a tot Catalunya han respost a la condemna a l'activista independentista Marcel Vivet manifestant-se la tarda d'aquest dijous per exigir la seva absolució.

A la protesta de la plaça Sant Jaume de la capital catalana, prop d'un miler de persones han clamat contra la condemna fent especial èmfasi en l'acusació que la Generalitat ha exercit en aquest cas. A l'acte, on ha intervingut el mateix Marcel Vivet, també hi han participat l'Assemblea, Òmnium Cultural i la Intersindical.

 

Vivet, que ha tornat a denunciar la investigació paral·lela dels Mossos per la qual s'ha acabat acusant un altre jove pel mateix fet: una presumpta agressió a un agent dels Mossos durant una manifestació contra Jusapol, ha cridat a fer "un i mil aeroports", "un i mil talls de la Jonquera" i "una i mil Urquinaones", fent referència a les mobilitzacions més simbòliques del procés.

El discurs de Vivet i els dels representants de les organitzacions han estat acompanyats de diversos càntics a favor de l'absolució de l'activista i contra ERC i Junts. Com és habitual en els actes independentistes, s'ha conclòs amb Els Segadors, que ha ressonat en un mar ple de punys alçats.

Concentración Marcel Vivet absolución Sant Jaume Barcelona / Pau de la Calle

L'activista Marcel Vivet / Foto: Pau de la Calle

Les entitats apunten a la Generalitat

Precisament la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha acusat les institucions catalanes d'haver adoptat l'estratègia de la "rendició". "Rendició és posar la catifa vermella a l'operació reencuentro", ha dit posant d'exemples els actes de Foment, el Cercle d'Economia o el del Liceu, que comptarà amb el protagonisme del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

"L'altra estratègia és la de la lluita, la de dir que no tenim rei i cremar-lo quan vingui", ha exclamat entre aplaudiments. Paluzie ha blasmat la Generalitat pel seu paper en el cas de Vivet i ha exigit al Govern que "deixi d'actuar amb por dels sindicats espanyolistes que hi ha als Mossos".

Concentración Barcelona libertad absolucion Marcel Vivet / Pau de la Calle

Paluzie intervé a la manifestació / Foto: Pau de la Calle

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, també ha lamentat l'acusació exercida per la Generalitat i l'ha instat a sumar-se al recurs de la defensa jurídica de l'activista. Mauri també ha llegit una carta de Jordi Cuixart donant suport a Vivet.

En nom del grup de suport al Marcel, Dolors Sabater, també diputada de la CUP, ha fet una crida a mobilitzar-se per "acabar amb aquesta barbàrie" i "les persecucions contra tots els que lluitem contra el Règim del 78". També ha reclamat al Govern que "deixi de ser còmplice amb aquesta corrupció policial".

Sergi Perelló, representant de la Intersindical, ha titllat el judici de "polític i preconstruït", i ha fet una crida a "organitzar-se també a la feina a través de les organitzacions sindicals". 

 

També s'han fet manifestacions per l'absolució de Vivet a Girona, Tarragona, Lleida, Sabadell, Igualada, Manresa, la Bisbal d'Empordà, Santa Coloma de Gramenet, Balaguer, Reus, Sant Sadurní d'Anoia, el Vendrell, l'Hospitalet, Mataró i Vic, entre moltes d'altres. A través de les xarxes socials s'havien fet convocatòries a una cinquantena de pobles i ciutats de Catalunya.

 

Imatge principal: Centenars de persones reclamen la llibertat de Vivet a la plaça Sant Jaume / Foto: Pau de la Calle