ERC, JxCat, CUP i comuns han pactat una breu declaració, en el marc de la Junta de Portaveus, sobre la sentència de 5 anys de presó a Marcel Vivet per desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions a un agent dels Mossos d'Esquadra.

Els fets van passar durant una manifestació el setembre del 2018 contra el sindicat Jusapol, a la Via Laietana. La declaració considera la condemna "absolutament desproporcionada" i dona suport als més de 3.000 represaliats per motius polítics dels darrers anys.

TUIT Junta Portavoces Marcel Vivet

"Emplacem el Govern de la Generalitat a retirar-se com a acusació particular de totes les causes obertes per l’exercici del dret a la lliure manifestació", conclou el text.

Els quatre partits han arribat a un acord sobre el contingut de la declaració a la reunió de la Junta de Portaveus que s'ha reunit a primera hora d'aquest matí abans de reprendre el ple del Parlament. De fet, ahir al vespre ja hi va haver una primera reunió de la Junta de Portaveus per aquesta qüestió, però no es va poder tancar un acord. I és que els comuns van presentar diverses esmenes al text proposat per ERC, Junts i la CUP.

Els comuns volien que la declaració condemnés directament el paper del Departament d'Interior en aquest cas, que ha exercit d'acusació particular i reclamant 4 anys i 9 mesos de presó per a Vivet.

La condemna

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a cinc anys de presó l'activista independentista Marcel Vivet per lesionar al canell un antiavalots dels Mossos d'Esquadra durant la seva participació en un boicot contra el sindicat policial Jusapol el setembre del 2018.

Així ho va anunciar el mateix Vivet a través del seu compte personal de Twitter: "M'acaben de condemnar a 5 anys de presó per haver-me manifestat contra el feixisme i per la independència del meu país. Mai m'aturaran. Mai abaixaré el cap davant la repressió", va escriure. 

TUIT MARCEL VIvET

Per la seva banda, el vicepresident de l'ANC, David Fernández, va titllar el Govern de "còmplice" de la condemna a cinc anys de presó per haver-se presentat com a acusació en la causa. "Pacteu sous i us asseieu a la taula de l'amo i els seus fidels a canvi de sotmetre la gent de tot un poble", va dir en un discurs durant la protesta de l'ANC contra la visita de Felip VI a Barcelona, que aquest dimarts presidia el sopar inaugural de la Reunió del Cercle d'Economia.

Protesta a Badalona

A més a més, prop d'un miler de persones van protestar aquest dimecres a la plaça de la Vila de Badalona (Barcelona) contra la condemna de Marcel Vivet. La protesta va començar a les 20 hores a la plaça de la Vila de Badalona, i el mateix Vivet va assistir a la concentració.

Amb un micròfon i un altaveu va manifestar: "Només puc dir que estic emocionadíssim per tot el suport que m'heu donat. Per tota aquesta gent que sou aquí i que hi sou cada dia".

Els manifestants —equipats amb cartells de "Marcel absolució"-- van recórrer els carrers cèntrics de la ciutat cridant: "No estàs sol" o "Prou repressió, Marcel absolució". La protesta va acabar "sense incidents importants".

 

Foto principal: L'activista Marcel Vivet / ACN