El PSC s'ha sumat a Vox, Ciutadans i el PP i ha donat suport a una declaració institucional en defensa de l'agent dels Mossos d'Esquadra que ha acusat l'activista independentista Marcel Vivet d'haver-lo agredit en una manifestació contra Jusapol.

Tanmateix, la declaració, sotmesa a votació a la Junta de Portaveus en acabar la sessió matinal del ple d'aquest dijous, ha estat rebutjada gràcies als vots d'ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem.

La declaració volia que el Parlament mostrés "el seu suport i solidaritat" amb l'agent i recorda que l'agressió "ha estat acreditada en el procediment judicial subsegüent i que ha rebut, per aquest motiu, una condemna de privació de llibertat, multa i rescabalament de danys personals", en referència a la sentència de cinc anys de presó que ha rebut Marcel Vivet.

"El Parlament declara solemnement que la democràcia avançada que és Espanya se sosté en el respecte de les decisions que pren cada institució de l’Estat de Dret en l’àmbit de les seves competències per part de tots, ciutadans i resta d’institucions. En aquest sentit, el Parlament afirma la seva voluntat de complir el seu deure de col·laborar en el compliment de les sentències judicials, i manifesta que l’observança de les lleis i de l’actuació de les forces i cossos de seguretat i l’acatament dels pronunciaments judicials constitueixen pilars fonamentals del joc democràtic, per la qual cosa insta tota la ciutadania a actuar inequívocament d’aquesta manera", afegia el text.

La declaració que sí que s'ha aprovat ha estat una impulsada per ERC, Junts, la CUP i els comuns en suport de Vivet. El text considera la condemna "absolutament desproporcionada" i dona suport als més de 3.000 represaliats per motius polítics dels darrers anys. També emplaça el Govern "a retirar-se com a acusació particular de totes les causes obertes per l’exercici del dret a la lliure manifestació".

La pressió de la CUP

La CUP no s'ha aturat aquí i ha tornat a pressionar ERC i el Govern perquè es retirin de totes les acusacions contra manifestants independentistes. Ho han demanat arran de la revelació que els Mossos han iniciat una investigació que acusa un altre activista de la mateixa agressió per la qual ha estat condemnat Vivet.

La condemna va fer que prop d'un miler de persones protestessin ahir a la plaça de la Vila de Badalona (Barcelona). La protesta va començar a les 20 hores a la plaça de la Vila de Badalona, i el mateix Vivet va assistir a la concentració. Amb un micròfon i un altaveu va manifestar: "Només puc dir que estic emocionadíssim per tot el suport que m'heu donat. Per tota aquesta gent que sou aquí i que hi sou cada dia".

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa / Foto: ACN