Alerta Solidària ha anunciat que els Mossos d'Esquadra van iniciar una investigació paral·lela a la de Marcel Vivet que acusa un altre jove, l'Adrià, dels mateixos fets. Segons ha explicat l'advocat d'Alerta Xavier Monge, han constatat que tots dos casos -el de l'Adrià encara no ha arribat a judici- són pràcticament idèntics.

A l'Adrià també se l'acusa de desordres públics i atemptat contra l'autoritat per suposadament haver colpejat al braç dret el mateix agent el mateix dia. Davant d'això, denuncien un cas intencionat de "duplicitat" i pràctica "corrupta" en les investigacions i demanen la revocació de la sentència immediata contra el Marcel, l'arxiu i absolució de l'Adrià i una "depuració" de responsabilitats al cos policial i la Generalitat.

"Sabem i és evident que els Mossos d'Esquadra, la UCIP i la BRIMO coneixien la duplicitat de les investigacions, fins al punt que són els mateixos agents que les duen a terme", ha afirmat Monge.

De fet, creuen que és perquè coneixien aquesta duplicitat que la Generalitat va retirar-se de l'acusació contra l'Adrià poc després del judici contra el Marcel.

 

 

Casos idèntics

En el cas del Marcel la Secció 21a de l’Audiència Provincial de Barcelona va fer pública ahir la sentència en què condemnava a 5 anys i un dia de presó a en Marcel Vivet per un delicte de desordres públics i un d’atemptat contra l’autoritat. Els fets, segons les acusacions exercides pel Ministeri Fiscal i l’Advocacia de la Generalitat, haurien consistit en colpejar al canell dret amb el pal d’una bandera a l’agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra amb TIP 18784 durant una manifestació de rebuig a la convocatòria feixista convocada per JUSAPOL el passat 29 de setembre de 2018 a Barcelona.

En el cas de l'Adrià la Secció 22a de l’Audiència Provincial de Barcelona serà l’encarregada de jutjat a l’Adrià, un veí del barri del Clot de Barcelona a qui la Fiscalia demana 8 anys de presó per un delicte de desordres públics i un d’atemptat a l’autoritat. Els fets, segons l’escrit d’acusació, haurien consistit en colpejar al canell dret amb el pal d’una bandera a l’agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra amb TIP 18784 durant una manifestació de rebuig a la convocatòria feixista convocada per JUSAPOL el passat 29 de setembre de 2018 a Barcelona.

Segons els advocats els dos casos son idèntics i estan basats en la declaració dels mateixos agents i les mateixes fotografies dels propis Mossos d’Esquadra, en dues investigacions policials separades i portades en paral·lel pels mateixos agents dels Mossos. "L’objectiu? Acusar i jutjar a dues persones pels mateixos fets, sense proves contra cap dels dos, per aconseguir una doble condemna", diu Alerta Solidaria en un informe que ha presentat avui als mitjans de comunicació.

Les dues investigacions policials es van fer basant-se en una mateixa minuta policial, la que va fer el Caporal de la BRIMO amb TIP 8089 el 10 d’octubre de 2021 (adjunta). A partir d’aquí, els mateixos agents de la UCIOP, actuant com a instructor i secretari en totes dues, van emprendre dos procediments per separat per tal de poder duplicar les acusacions. En el marc d’aquestes diligències, el Secretari amb TIP 17076 i l’agent 18784 van fer una acta de reconeixement de fotografies per cadascuna.

En tots dos casos se’ls acusa de desordres públics i atemptat a l’autoritat amb l’agreujant d’objecte perillós per, suposadament, haver colpejat a l’agent 18787 al canell del braç dret en el mateix moment. Tant és així que... Fets de la sentència del Marcel: “...fue aprovechado por el Sr. Vivet para golpear con el palo al agente nº 18784 en su antebrazo derecho”. Escrit d’acusació contra l’Adrià: “golpeó con un palo de bandera en la muñeca derecha del agente de Mossos de Esquadra con TIP 18784”.

El paper de la Generalitat

Tant els Mossos d’Esquadra com l’acusació de la Generalitat de Catalunya coneixien perfectament la duplicitat de les investigacions. D’una banda, els Mossos n’eren tan plenament conscients ja que ells mateixos estaven duent a terme totes dues investigacions. De l’altra, la Generalitat de Catalunya es va personar en el dos procediments judicials ja des de la fase d’instrucció. En el cas del Marcel, l’acusació es va mantenir fins al judici que ha portat a la sentència condemnatòria que es va celebrar el 26 de febrer de 2021.

En canvi, en el cas de l’Adrià, la Generalitat va mantenir l’acusació fins i tot oposant-se als recursos de la defensa fins a l’Audiència Provincial, però finalment va renunciar a presentar l’escrit d’acusació. El desistiment es va presentar al jutjat el dia 26 de març de 2021, més d’un any i mig després que es dictés la interlocutòria de procediment abreujat donant termini (de 10 dies) per formular les acusacions (que era de 4 de juliol de 2019). Amb el desistiment s’adjuntava un escrit de Beth Abad i Giralt (Sec. General d’Interior) de 23 de març adreçat a Francesc Esteve Balagué (Director del Gabinet Jurídic de la Generalitat) comunicant que no es formularia acusació.