La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, considera que "al final" el PSOE accedirà a fer un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia i el model d'estat per "la pressió de la ciutadania". En un acte aquest diumenge en commemoració de la Segona República a Nou Barris (Barcelona), ha tornat a demanar al seu soci de govern que no bloquegi la comissió d'investigació sobre la monarquia al Congrés. Per tot plegat, ha convidat el PSOE a "sumar-se al bloc de la transparència" i ha precisat que "avui ser republicà i demòcrata implica deixar d'encobrir una institució com és la monarquia que està tacada per la corrupció, i que ha donat mostres evidents d'estar podrida".

 

Desenes d'intents fallits 

Cada cop que algun partit ha intentat obrir una comissió d'investigació sobre els negocis de Joan Carles I i les seves corrupteles, el bloc de la dreta i els socialistes hi han votat en contra, bloquejant-ne una rere l'altra. L'última ocasió va ser a finals de març, quan la mesa fa frenar l'intent de la CUP de citar davant la Comissió de Justícia de la cambra a l'emèrit amb els vots de PSOE, PP i Vox. La intenció dels cupaires era que informés sobre les actuacions relacionades amb la seva fortuna que van portar a la Fiscalia a obrir diligències, tot i que aquestes ja estan arxivades. La Mesa també es va negar a citar el fiscal d'anticorrupció, Alejandro Luzón, per aclarir els motius que justifiquen l'arxivament.  

Aquesta decisió de la mesa d'empara en la posició fixada pels serveis jurídics de la institució que sostenen que citar a declarar el Rei, ja que encara conserva el seu títol tot i els mil i un escàndols que l'envolten, no tenen cabuda en la Constitució. A més, tampoc es pot sol·licitar informació a la Fiscalia per un assumpte concret. Els únics integrants de la Mesa que van votar a favor van ser els d'Unidas Podemos. 

Poc més d'un mes enrere, a principis de febrer, la Mesa ja havia rebutjat l'enèsim intent de formacions republicanes de portar Joan Carles, que encara viu a Abu Dabi, al Congrés. En aquesta ocasió, era una iniciativa d'ERC que pretenia que la Cambra investigués el paper de l'emèrit i del govern Aznar en el finançament del Pla Colòmbia, que va néixer en un acord entre els Estats Units i Colòmbia a finals dels anys 90. Aquests només són dos dels intents fallits pel bloqueig del PSOE que avui ha denunciat Albiach. 

Referèndum pel Sàhara 

La líder dels comuns també s'ha referit a dos dels grans temes que els han distanciat del govern de Pedro Sánchez les últimes setmanes: l'enviament d'armes a Ucraïna i la decisió del president espanyol sobre el Sàhara Occidental.  Albiach s'ha referit a la reunió que està previst celebrar dimarts entre el Govern i els grups parlamentaris per parlar sobre la crisi de la guerra d'Ucraïna. Respecte a la ruptura de relacions del Front Polissario pels recents moviments en favor del Marroc, Albiach ha recordat que discrepen de la decisió del PSOE i que volen un referèndum d'autodeterminació pel poble sahrauí.