El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts que el Govern ha aprovat un paquet de 120 milions d'euros per fer front i pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna a Catalunya. Concretament, aquest paquet se centrarà en dos grans àmbits, el benestar de les persones i la salvaguarda de l'economia productiva del país, que inclourà la garantia per acollir refugiats de la guerra i ajudar a empreses i famílies afectades per l'increment del cost de la vida, ja que, segons ha afirmat el mateix president, Catalunya haurà de seguir afrontant moments difícils en els pròxims mesos a causa d'aquesta guerra. D'aquests 120 milions, la gran majoria aniran destinats a tres partides en concret. La primera serà per acollir persones refugiades de la guerra d'Ucraïna, la segona serà per a les empreses catalanes i ajudar-les en la transició energètica i per últim el tercer gran paquet anirà dedicat al sector agrari català. 

Pel que fa a l'acollida de refugiats a Catalunya, Aragonès ha explicat que ja han arribat a Catalunya unes 17.400 persones provinents d'Ucraïna i que el Govern no imposarà cap topall, el que es farà si arriben més, cosa que ja es preveu, és que s'ampliaran les capacitats d'acollida del país. A més, en aquest primer mes de guerra, Catalunya ja ha reforçat la xarxa de suport als refugiats contractant més personal, oferint llocs on dormir o activant tots els punts d'informació. A més, el president també ha anunciat que el sistema educatiu català ja ha pogut escolaritzar uns 2.400 menors refugiats i que s'està garantit l'accés a estudis superiors a aquells que ho desitgen, en aquesta línia també s'han activat noves polítiques públiques d'ocupació per a refugiats.

 

Es congela l'impost del CO2

El president Aragonès també ha anunciat diverses mesures fiscals per fer front a les crisis derivades de la guerra. Per començar es congelarà l'impost sobre les emissions de CO2 per a vehicles amb la tarifa del 2020 per intentar no castigar encara més els contribuents després de l'augment del preu del transport. Aquesta mesura beneficiarà a uns 3.000.000  de persones i la Generalitat recaptarà uns 90 milions d'euros menys del previst. Ara bé, aquest no serà l'únic impost que es veurà modificat i és que l'impost sobre les nuclears s'augmentarà un 33% perquè, segons ha anunciat el president, les elèctriques poden assumir perfectament el cost d'aquest augment gràcies als enormes beneficis que estan obtenint després de l'augment de preus de l'energia. El Govern espera recaptar uns 20 milions d'euros amb aquesta mesura. 

A part d'anunciar aquest nou paquet d'ajudes, Aragonès ha reclamat al govern espanyol que flexibilitzi les regles de dèficit des del 0,6% actual fins a l'1%, que representen uns 1.000 milions d'euros, per tal d'atendre les conseqüències de la guerra, reclamació que ja va fer en l'última conferència de presidents i que de moment ha estat desatesa, encara que ha assegurat que des de la Generalitat seran molt insistents per tal d'aconseguir aquest objectiu. En aquest sentit, el president ha exigit a l'Estat que abandoni el "gen centralitzador" davant d'aquesta crisi, ja que en la seva opinió, "envair competències no és eficient" i ha afegit que això el que provocaria és minar la confiança entre les diferents administracions.