Tota la família hi estava ben ficada, quelcom que no agradarà gaire als monàrquics del PSOE. Com a mínim així ho pensa el diputat d'EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu, que ha aprofitat la notícia sobre les noves offshore del rei Joan Carles I per atacar als socialistes i a la mateixa Casa Reial. "Quin disgust es portaran els monàrquics i els felipistes del PSOE quan s'assabentin que tota la família estava" involucrada en aquesta qüestió, ha manifestat Iñarritu a Twitter.

 

"A veure què diuen ara", ha conclòs el diputat basc, tot acompanyant el seu missatge amb unes emoticones de crispetes per mostrar el seu interès en si hi ha o no una resposta dels socialistes sobre l'última notícia dels comptes opacs del Rei emèrit. I és que el PSOE no és un partit que qüestioni gaire la monarquia.

TUIT Jon Inarritu Juan Carlos I Rey emérito

La monarquia no ha estat un debat al si dels socialistes en més de quaranta anys i tampoc no ho serà ara. En el Congrés Federal del partit celebrat aquest octubre va quedar ben clar: la vicesecretària general del partit i mà dreta de Pedro Sánchez, Adriana Lastra, va recordar que "el PSOE és un partit que respecta el pacte constitucional de 1978, del qual vam ser pares i del que som garants cada dia, perquè és el pacte que garanteix els drets i llibertats". "És un debat històric en cada congrés. I en cada congrés el PSOE surt defensant la Constitució que ens va portar la llibertat", va concloure.

Lastra va pronunciar aquestes paraules per dir subtilment que no, que els socialistes no donaran suport a l'obertura d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats sobre els tripijocs de Joan Carles I, tal com demanaven les Joventuts Socialistes de Madrid, el País Valencià, les Balears, Andalusia i Castella i Lleó. Una comissió que havien demanat Unidas Podemos i les formacions independentistes i sobiranistes de la cambra.

Societats 'offshore'

Pel que fa a la nova notícia sobre l'obscurantisme dels comptes de Joan Carles I, cal destacar que aquest dimars hem sabut que els testaferros del Rei emèrit van constituir dues societats offshore més a Panamà i Liechtenstein per desviar diners de la Fundació Zagatka als seus familiars més propers. Una pràctica que assegurava una alta opacitat i que es va portar a terme mitjançant dos comptes oberts prèviament a Ginebra (Suïssa).

Aquestes noves offshore són la panamenya Lactuva S.A. i la Fondation Endaxi de Vaduz, tal com ha descobert la fiscalia suïssa que investiga les societats pantalla de Joan Carles I. Els gestors de Zagatka van transferir a la primera societat uns 85.000 euros entre el febrer i el juliol de 2008, segons les diligències del fiscal Yves Bertossa. Aquestes diligències també assenyalen que la segona offshore va començar a rebre diners de la fundació en les mateixes dates, que van acabar en mans dels familiars més propers de Joan Carles I.

 

Imatge principal: El diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu / Europa Press