Si Joan Carles I no pot retre comptes davant dels tribunals de justícia, que almenys ho faci davant la societat espanyola. És el que ha defensat, durant aquests mesos, el govern de Pedro Sánchez. I és la iniciativa que ha registrat aquest dimarts la CUP al Congrés dels Diputats. Els anticapitalistes reclamen la compareixença davant la comissió de Justícia tant del rei emèrit com del fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón. Malgrat tot, la iniciativa toparà amb el veto ja anunciat pels socialistes, com ja han fet amb les diverses comissions d'investigació. Tot plegat arriba després que la Fiscalia del Tribunal Suprem hagi arxivat totes les investigacions contra l'excap de l'Estat. I després que ell hagi traslladat la seva decisió de continuar vivint a Abu Dhabi, però visitant Espanya "amb freqüència".

Ho ha anunciat la diputada Mireia Vehí aquest dimarts en roda de premsa al Congrés, just abans de registrar les iniciatives. L'anticapitalista ha lamentat que "els tribunals no poden jutjar" Joan Carles I "perquè era Rei i inviolable", i ha defensat que "és imprescindible que vingui aquí i ho expliqui". Si no, ha advertit Vehí, "el missatge que s'envia és que la monarquia està per sobre de tothom, que el Rei pot fer el que vulgui, robar i cometre delictes". Han presentat les peticions en solitari, perquè entenen que els partits "amb cultura democràtica" estaran a favor que tiri endavant.

 

Com estava previst, Joan Carles I no farà front a cap responsabilitat penal. Dimecres passat, després de mesos d'indagacions, la Fiscalia del Tribunal Suprem acordava arxivar totes les investigacions iniciades al voltant dels tripijocs i possibles corrupteles del rei emèrit. Entre aquestes, les suposades comissions per l'AVE a La Meca. Els motius de l'arxivament eren diversos: des de la manca d'indicis o la prescripció fins a la protecció dels actes durant seu regnat per la figura de la inviolabilitat constitucional. Això sí, la Fiscalia sí que admetia irregularitats, com l'ocultació de diners a l'estranger no declarats a Hisenda. Però res de tot això no pot ser perseguit.

De moment, a Abu Dhabi

De moment, Joan Carles I continuarà vivint a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, com l'últim any i mig. Així ho ha comunicat el rei emèrit en una carta al seu fill, Felip VI, que va difondre la Casa Reial aquest dilluns. Al·lega raons privades per a mantenir la seva residència "permanent i estable" al Golf Pèrsic. Ara bé, no tanca la porta a tornar a Espanya en un futur i assenyala que la seva intenció és visitar el país "amb freqüència". S'havia especulat molt amb un canvi de residència un cop la Fiscalia del Tribunal Suprem donés carpetada a totes les investigacions, com va fer la setmana passada. En la missiva l'exmonarca també lamenta el que considera "esdeveniments passats" de la seva "vida privada".