La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que exclogui Junts definitivament de la taula de diàleg. Ho ha dit arran de la delegació escollida per la formació de Carles Puigdemont, la qual ha obert una crisi en el si del Govern.

I és que els membres que ha escollit Junts per assistir a la negociació amb l'Estat, on només hi ha un membre de l'Executiu, el vicepresident Jordi Puigneró, i que està formada pels expresos polítics Jordi Sànchez i Jordi Turull, a més de la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras, no ha agradat gens ni a Aragonès, ni a ERC, ni a l'oposició.

 

"Protegir el diàleg passa perquè Junts quedi fora definitivament de la taula de diàleg. No es podrà avançar amb aquells que volen fer descarrilar el diàleg", ha reivindicat Albiach.

Així doncs, la líder dels comuns ha lloat la compareixença que Aragonès ha fet aquest migdia, en la qual ha deixat palès que no acceptava la delegació de Junts. La dirigent d'En Comú Podem ha celebrat que el president hagi reconegut que l'actual govern espanyol reconeix el conflicte amb Catalunya i el vol resoldre.

Albiach també ha constatat que els republicans s'han adonat "que amb Junts no es pot anar ni a la cantonada", i ha celebrat que "hagin donat un cop sobre la taula".

El PSC, més moderat

Tot i que els socis dels comuns a la Moncloa, el PSC, també han sortit a criticar la delegació de Junts, ho han fet de manera moderada. El seu líder al Parlament, Salvador Illa, s'ha posicionat afirmant que "des del principi se sap que és una taula de governs. Per tant, les delegacions han d'estar formades per membres dels governs".

Ara bé, el líder socialista no ha volgut entrar a valorar si la mesa s'afeblirà si només hi van els membres d'ERC, tal com desitjarien els comuns. Tampoc ha comentat el fet que els de Carles Puigdemont hagin escollit Turull i Sànchez per representar la part catalana.

La resposta d'ERC

Des d'ERC s'ha titllat de "frivolitat" i de "maniobra per fer fracassar la taula" la delegació escollida per Junts. La portaveu, Marta Vilalta, ha subscrit les paraules d'Aragonès i ha assegurat que confien que en les properes es pugui redreçar la situació. Els republicans volen que els seus socis de Govern escollin membres de l'Executiu per assistir a la reunió amb l'Estat prevista per demà.

Vox i Cs esclaten

Per altra banda, els grups de Vox i Ciutadans han carregat contra els membres escollits per Junts, als quals han qualificat de "delinqüents i radicals". Ambdós partits també han blasmat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per haver acceptat participar en la taula, que els ultres anomenes "de la traïció".

 

Imatge principal: la líder dels comuns, Jéssica Albiach, en la roda de premsa d'aquest dimarts al Parlament / Foto: ACN