El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el Consell Executiu havia aprovat aquest matí els membres de la part catalana a la taula de diàleg que es reunirà demà a Barcelona. Ha ratificat, com ha avançat ElNacional.cat, que la integraran només els membres proposats per ERC, ell mateix, amb els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent, atès que Junts no ha acceptat retirar la seva proposta que inclou dirigents que no formen part de l'executiu. Amb tot, ha insistit que "la composició de la delegació estarà oberta als membres del govern que Junts vulgui designar".

 

El president ha reclamat a Junts la "màxima lleialtat" no a un partit o altre sinó al president de la Generalitat i ha advertit que la lleialtat que reclama és "de doble direcció". Ha retret que no ha conegut fins al darrer moment la proposta de Junts, que inclou persones que no formen part del Govern, com Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras, i que això ha impedit negociar la proposta.

Aquest ha estat el darrer episodi d'un matí de tensió al Govern, que ha obligat a suspendre la reunió del Consell Executiu després que Aragonès ha vetat els noms que Junts proposava per a la taula de diàleg. Quan la reunió s'ha reprès, Junts ha comunicat que mantenia la seva proposta, tot i que ha deixat clar no seria obstacle perquè la taula tirés endavant. El Govern ha suspès l'habitual roda de premsa i ha convocat una compareixença del president a la galeria gòtica.

Presència de Sànchez

En la compareixença Aragonès ha emfatitzat que aquest reunió representa una oportunitat històrica -"es parlarà, ho poden donar per segur , de l'amnistia i l'autodeterminació", ha insistit- i que no pensa deixar-la perdre.

 

Davant dels retrets de Junts perquè Pedro Sánchez no participarà a la negociació, ha insistit que s'ha aconseguit que "el president del govern espanyol vingui i es reuneixi per negociar i que s'accepti una mesa de negociació".  Ha assegurat que l'important és que la taula tingui la màxima rellevància, que inicialment ja s'havia previst que hi assistissin els presidents en alguns moments, i que "els dos presidents hi seran alhora o no hi serà, per equiparar".

En relació a les protestes que ha plantejat Junts, tant dins com fora de la reunió, advertint que l'acord de govern no preveu que els membres de la delegació hagin de ser membres del Consell executiu, el president ha assegurat que els darrers mesos ja ha deixat clar que així havia de ser i que el fet que l'anterior taula de diàleg integrés persones que no eren membres del gabinet obeïa a què en aquell moment ja s'havia anunciat la convocatòria d'eleccions. A més, des de presidència se subratlla que en aquella delegació, malgrat que no tots els integrants formaven part del Govern, tots ells tenien algun càrrec institucional.

Aragonès ha volgut sortir al pas de la crisi que ha provocat el conflicte per la designació de les delegacions. Ha tret ferro a la situació durant la compareixença, ha assegurat que té confiança en tots i cadascun dels membres del Govern de la Generalitat. "Aquest Govern té molta feina hem d'afrontar una reconstrucció emocional i econòmica per la pandèmia. Estem treballant acceleradament per poder aprovar el pla de Govern en les properes setmanes", ha assegurat en ser interrogat sobre la salut de l'executiu.

 

A la imatge principal, Pere Aragonès a la galeria gòtica durant la compareixença / Efe