Contundent resposta d'ERC a la designació escollida per Junts per participar a la taula de diàleg: "Quan s'ha parlat de quina seria la delegació, sempre s'ha dit que seria de govern a govern. I això ho saben tots els dirigents de Junts".

Això ha afirmat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, en la roda de premsa que ha celebrat aquest dimarts a la tarda des del Parlament, en la qual ha reconegut que si bé és cert que a l'acord de Govern no és explícit que els membres de la delegació hagin de ser membres de l'Executiu, sí que es va pactar així en el procés negociador previ a la trobada amb l'Estat.

En aquest sentit, Vilalta ha demanat "explícita lleialtat al procés negociador" i ha recordat a Junts que va prometre que el seu "escepticisme no seria un impediment per poder treballar amb confiança i lleialtat". "I això no és el que hem vist en les últimes hores", ha afegit.

"Seure de govern a govern ens dona una força brutal"

La líder republicana ha confirmat que la reunió amb l'Estat se celebrarà i que la delegació dels consellers republicans hi assistirà, faci el que faci Junts. Tanmateix, Vilalta ha subscrit les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegurant que la porta encara està oberta.

"Seure de govern a govern ens dona una força brutal. Això és el que no volem desaprofitar de cap de les maneres. Confiem que els consellers de Junts s'incorporin en les properes hores. No podem regalar divisió interna als nostres adversaris. Cal respectar els acords i fer pinya", ha reivindicat.

En aquests sentit, Vilalta ha assegurat que "no explorar el màxim marge en aquesta mesa és rendir-se". "No tenim cap dubte que negociar amb l'Estat genera escepticisme, també entre nosaltres. Malgrat això entenem que tenim una oportunitat. Apel·lem a la responsabilitat política en aquest moment històric. Tenim l'oportunitat de defensar l'amnistia i l'autodeterminació", ha instat.

"Lleialtat al president i al país"

Sobre la delegació de Junts, Vilalta, més enllà d'exigir "lleialtat al president Aragonès i al país", també ha retret que "no és el moment de frivolitat ni de maniobres per fer fracassar aquesta taula de negociació". "És hora de la màxima responsabilitat institucional i de ser lleial amb els acords que tenim subscrits. Hem de representar el país, no els partits", ha afirmat.

 

Per als republicans, tal com ha reiterat la mateixa Vilalta, "la taula de diàleg és una oportunitat històrica que no podem deixar passar". "Tenim un procés de negociació que és extremadament complex i complicat i només el podem afrontar si des de Catalunya anem a la una", ha sentenciat.

 

Imatge principal: la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en la roda de premsa d'aquest dimarts / Foto: ACN