El PSC s'ha esperat que comparegués el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per valorar les desavinences entre ERC i Junts arran de la delegació anunciada pels postconvergents per a la taula de diàleg. Tanmateix, i a diferència de Vox i Ciutadans, no han volgut "posar més llenya al foc".

En aquests termes s'ha expressat el líder socialista al Parlament, Salvador Illa, en una roda de premsa celebrada pocs minuts després de la compareixença d'Aragonès. Ara bé, tot i que no ha volgut entrar massa en aquestes discrepàncies, sí que s'ha posicionat: "Des del principi se sap que és una taula de governs. Per tant, les delegacions han d'estar formades per membres dels governs".

 

Així doncs, Illa ha mostrat el seu rebuig a la delegació de Junts, formada només per un membre de l'Executiu, Jordi Puigneró, i pels expresos polítics Jordi Turull i Jordi Sànchez, i la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras.

Tanmateix, el dirigent socialista no ha volgut entrar a valorar si la mesa s'afeblirà si només hi van els membres d'ERC. Tampoc ha comentat el fet que els de Carles Puigdemont hagin escollit Turull i Sànchez per representar la part catalana.

"Mirada llarga"

Illa, doncs, ha fet una crida reiterada a "tenir una mirada llarga" i ha assegurat que la seva formació no està interessada "en les conseqüències a curt termini de les desavinences del Govern".

Això sí, Illa ha afirmat que el que ha passat avui els dona "una mica més la raó" i ha insistit que "Catalunya necessita un Govern efectiu que governi". En aquest sentit, ha insistit un cop més en què es convoqui una taula entre partits catalans i ha advertit que, sinó, el diàleg amb l'Estat "neix coix".

I tot i no concretar què farà si Aragonès no convoca aquesta taula, cosa que el mateix president ja ha deixat clara, Illa s'ha mostrat convençut que "el diàleg entre catalans s'acabarà produint perquè és imprescindible".

Preguntat sobre les declaracions d'Aragonès en les quals ha assegurat que a la taula amb l'Estat s'abordaran qüestions com l'amnistia i l'autodeterminació, Illa ha respost que no són elements de consens en la societat catalana -"tampoc ho és mantenir l'status quo, cal aprofundir en l'autogovern"- i ha insistit en convocar la taula catalana per contraposar projectes.

Per últim, Illa ha confirmat que manté un "contacte fluït" amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que ha parlat amb ell en les últimes hores però no ha revelat el contingut de la conversa.

 

Imatge principal: el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, en una imatge d'arxiu / Foto: Efe