Ciutadans, el partit espanyolista presidit per Inés Arrimadas, celebra avui el seu 15è aniversari. Els alts càrrecs de Ciutadans han fet balanç de la curta trajectòria del partit en un acte a Barcelona, en un moment on, tant per l'allau de baixes de polítics i afiliats, com per la pèrdua de credibilitat en l'àmbit internacionalla continuïtat del partit no està gens assegurada. Malgrat l'autoconvenciment d'Arrimadas, que considera que "encara ens queda molt camí per recórrer", Carlos Carrizosa ha admès que "el 2036, tampoc podem saber on estarem", i Edmundo Bal ha confessat que "val la pena el sofriment". 

El "pessimisme" de Cs

Quan falten pocs dies per a la convenció que Ciutadans celebrarà per concretar l'estratègia del partit, Arrimadas ha volgut encoratjar tots els seus representants territorials "per a no caure en el pessimisme" davant l'estavellada electoral de les darreres eleccions. De fet, l'exlíder del partit, Albert Rivera, a qui el PP té una mà estesa, no hi assistirà.

Rivera, que va catapultar el partit el 2006 fins a arribar a ser la tercera força del parlament espanyol, també el va conduir al desastre el 2019 quan va cometre l'error estratègic de no pactar amb Sánchez, fent encara més evident els veritables colors del partit. D'ençà de la seva fugida, Arrimadas no només no ha sabut ressuscitar Ciutadans, sinó que ha acabat d'enfonsar-lo també gràcies a decisions errònies, com ara la moció de censura a Múrcia, que va culminar amb el reforçament del PP a Madrid.   

Davant aquest panorama, Arrimadas ha convidat els militants de l'acte a "aixecar els ànims" i a fer "autocrítica" per reflotar la formació. "Aquí seguirem, partint-nos la cara", ha recalcat, alhora que ha defensat la "valentia" que demostren tots els membres de la formació per defensar un projecte que trenca amb el bipartidisme i el nacionalisme català.

"La pesta de Catalunya" 

"Ciutadans va suposar una anhelada d'aire fresc enmig de la pesta de Catalunya, una finestra d'aire, llibertat i curiositat", ha lloat Arrimadas, tot instant els membres del partit a posar en valor la trajectòria feta a Catalunya i Andalusia. Per la seva part, Carrizosa ha donat missatges contradictoris. D’una banda, el líder de Cs a Catalunya ha donat la seva 'versió alternativa' dels fets, reivindicant el "camí difícil, però de progressió constant" del partit des de la seva fundació, quan va néixer per a aglutinar i representar, segons ell, a aquella altra Catalunya que abans no tenia representació política. D'altra banda, Carrizosa no ha pogut contenir-se, i ha admès que "quan arribem al 2036, tampoc podem imaginar-nos on podem estar", ha dit, i ha plantejat la possibilitat que el 2036 Cs governi a Espanya o ja ho hagi fet.

El vicesecretari general de Ciutadans, Edmundo Bal, que no va aconseguir cap escó a les autonòmiques de Madrid, ha reivindicat l'efecte que el partit va tenir a Madrid i en la resta d'Espanya, perquè va demostrar que a Catalunya hi havia gent que no era independentista, i ha indicat que Cs està format per gent que no es dedica a la política i que decideix fer un pas endavant abandonant una zona molt confortable, però ha opinat que "val la pena el sofriment".

Reforma del govern

Pel que fa a la reforma del govern duta a terme aquest dissabte pel president Pedro Sánchez, Arrimadas ha opinat que només és "un canvi de cares". "Qui cal que surti del govern és el president", ha asseverat durant l'acte de commemoració. "Si segueix Sánchez, continuem tenint un problema perquè és ell qui marca el rumb cap al precipici d'aquest govern", ha afegit.

D'altra banda, Arrimadas ha carregat contra el ministre Miquel Iceta, a qui ha acusat de ser un "separatista camuflat" per haver obert la porta a un nou Estatut per a Catalunya. Ha assegurat que "això suposarà tenir el poder judicial controlat pel nacionalisme", fet que veu una "barbaritat"."Ell és el primer que ho 'casca' tot", ha dit amb to foteta, tot afegint que "se li escapa la veritat del que vol fer el govern". 

A parer de la líder unionista, això comportaria "regalar el poder judicial al nacionalisme", fet que permetria "tenir controlats els jutges la pròxima vegada que hi hagi un cop d'estat". "Sabeu quina barbaritat és això?", ha exclamat, i ha assegurat que la revisió dels òrgans judicials catalans "només se li pot ocórrer a algú que no té principis o bé que és un separatista camuflat". "I Iceta sí que coneix què hi ha rere la sentència de l'Estatut", ha etzibat.

Per a Arrimadas, les negociacions del govern espanyol amb la Generalitat per a un eventual nou Estatut són "infàmies", com també ho són els indults o "tapar la corrupció". "Nosaltres, des de Ciutadans, potser cometem errors, però mai infàmies", ha asseverat la presidenta del partit, que ha situat Ciutadans com l'única formació que manté els mateixos principis polítics arreu de l'estat espanyol.

 

Foto principal: la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas / Europa Press