L'alcalde de Granada, Luis Salvador (Ciutadans), que des del passat 8 de juny governa amb l'únic suport d'un regidor del seu partit, ha anunciat aquest dijous la seva "renúncia voluntària", deixant així la porta oberta que sigui el PSOE, com a llista més votada, el que governi en el que resta de mandat.

En roda de premsa juntament amb el regidor de Cs José Antonio Huertas, l'únic que li ha donat el seu suport des de l'inici d'aquesta crisi planejada, al seu parer, pel PP i els dos edils trànsfugues de la formació taronja que van abandonar l'equip de govern, Salvador no ha aclarit si entraria o no a formar parteix del futur Govern socialista però ha assegurat que sí que recolzarà la llista més votada.

En aquest moment no hi ha "cap acord", ha emfatitzat, encara que no ho faria com a tinent d'alcalde ni com a membre de la Junta de Govern local, però ha incidit que mantenir l'estabilitat a l'ajuntament només passa per donar suport a la llista més votada.

"Jo no he dit a qui posarem, sinó que donarem suport a la llista més votada (el PSOE)", ha remarcat després de precisar que, en qualsevol cas, la responsabilitat hauria estat del PP per abandonar el govern amb "xantatges" després d'haver-ho planificat tot "amb nocturnitat i traïdoria" per "estratègies i consignes de partit".

Un acord fantasma

La seva renúncia es produeix després que el passat 8 de juny els sis regidors del PP amb qui compartia govern de coalició i dos dels quatre edils que juntament amb ell integraven el grup municipal de Cs renunciessin a les seves competències. El motiu va ser la negativa de l'alcalde a cedir al PP el bastó de comandament per als dos anys que resten de mandat, en virtut d'un suposat acord verbal d'alternança a què havien arribat ambdues formacions a nivell local després de les eleccions de 2019. Aquest acord sempre va ser negat per la formació taronja.

L'abrupta sortida del líder del PP a la ciutat, Sebastián Pérez, tant del govern com del partit per sentir-se arraconat, va desencadenar tota la crisi que ha acabat avui amb la dimissió de Salvador. El PP va passar a mostrar-se interessat per governar i els seus sis regidors que pertanyien a l'equip de Govern el van abandonar i van exigir a l'alcalde que els deixés governar. Dos dels quatre regidors de Cs també van abandonar el govern i van deixar Salvador sol amb un únic regidor.

Ciutadans, en caiguda lliure

Després d'aquesta dimissió, Ciutadans perd l'ajuntament de la ciutat més gran de les aconseguides en aquesta legislatura i el PSOE, que necessita majoria simple, compta ja amb 12, els deu seus i els de Luis Salvador i José Antonio Huertas. A aquests se'ls podrà sumar els tres d'IU-UP-Adelante.

Així doncs, aquest és un nou episodi de la caiguda lliure que està patint Ciutadans en tot l'Estat després del desastre electoral de les eleccions espanyoles del 10-N, en les que va passar de tenir 57 escons a només 10.

 

Imatge principal: Luis Salvador (Cs) en la roda de premsa en la qual ha anunciat la seva dimissió com a alcalde de Granada / Foto: Europa Press