Mickael Nogal, diputat del partit d'Emmanuel Macron, ha admès la seva decepció amb Ciutadans per la seva "ambigüitat" davant els ultres de Vox. El jove francès, d'origen espanyol, ha dit en una entrevista per Europa Press recollida per ElBoletín.com que així com el 2019 el seu partit, La República en Marxa, i el partit d'Albert Rivera eren "cosins", ara tenen clar que la decisió d'Inés Arrimadas d'"acceptar treballar amb Vox" ha significat travessar "una línia vermella" que els liberals francesos "no poden entendre". Tots dos grups parlamentaris s'integren en la mateixa formació dins del Parlament Europeu, Renovar Europa, que agrupa formacions liberals.

Rivera no ho faria

Davant la nova direcció del partit espanyolista que el diputat gal creu que ha pres recentment, ha afirmat: "La línia d’En Marche no és la de Ciutadans". A més a més, Nogal sembla estar convençut que, si encara hi fos Rivera, no hauria pres les mateixes decisions que Arrimadas. "Ens ha decebut molt la posició de Ciutadans respecte a Vox, hi hem posat distància", ha declarat. 

Des del punt de vista dels qui durant dècades han intentat marginar els extremistes Le Pen per evitar que arribessin al poder: primer, Jean Marie i el seu Front Nacional i, després, la seva filla Marine, ja amb una restaurada Agrupació Nacional. "No veuràs mai un municipi, una regió o un departament on hagi guanyat En Marche amb gent d'Agrupació Nacional". El diputat també ha reconegut que votaria a favor dels Republicans o del Partit Socialista si fossin ells els qui s'ho juguessin tot a la segona volta d'unes presidencials davant de Le Pen.

Nogal representa el que ha estat durant dècades el sentiment majoritari a França: el temor que una persona amb idees radicals de dretes pogués asseure's a l'Elisi. Una enquesta recent de l'IFOP per a Journal du Dimanche va reflectir, no obstant això, que un 51 per cent dels entrevistats ja no veia cap perill per a la democràcia si Agrupació Nacional s'hagués imposat en alguna regió.

El fiasco de l'extrema dreta a França

L'extrema dreta francesa, el partit Agrupació Nacional (RN, en les seves sigles en francès), no va aconseguir guanyar cap regió en la segona volta de les eleccions regionals franceses. El partit de Marine Le Pen en la primera volta només va guanyar a la regió de Provença, sobrepassant per quatre punts d'avantatge al conservador Renaud Muselier. A la segona volta, l'Agrupació Nacional s'ha vist sobrepassat per dotze punts de diferència pels conservadors, que representen l'actual president de la regió. El partit ultra també va ser derrotat en altres regions on participava en la segona volta, però on quasi no tenia opcions de guanyar, com a la regió Nord, on va quedar en segon lloc però molt lluny del conservador Xavier Bertrand.

La segona volta electoral també va ser difícil per al partit del president de FrançaEmmanuel Macron, que a la primera volta ja va patir un estrepitós fracàs. El president de la República francesa no va poder votar el seu partit, ja que no va classificar-se per a la segona ronda i va demanar als seus simpatitzants que votessin el front alternatiu a l'extrema dreta de Le Pen.

 

Foto principal: la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas / Europa Press