La taula de diàleg entre el govern de Pedro Sánchez i el de Pere Aragonès per tractar el conflicte entre Espanya i Catalunya no pot resultar en la substitució de "l'autodeterminació" per un "nou Estatut i la promesa de més finançament i inversions". Així ho ha declarat el jurista Josep Costa, que ha parlat d'aquesta opció - plantejada des d'alguns sectors socialistes - com una "estafa". 

A través d'una publicació al seu perfil personal de Twitter, Costa ha explicat que el problema rau en el fet que "el procés d’independència va començar precisament quan això [les promeses de més autonomisme per Catalunya] es va demostrar una estafa".

 

TUIT josep costa autodeterminación estafa

 

La sentència a l'Estatut de 2006, el referent

Així, ha fet al·lusió a l'origen del moviment independentista, el qual es va disparar arran de la sentència del Tribunal Constitucional de l'any 2010, que va retallar l'Estatut d'Autonomia de Catalunya del 2006. 

Per Costa, aquest cop dur per la norma institucional bàsica catalana demostra que aquestes possibles promeses no són només una estratègia que intenta substituir el diàleg polític de fons. 

L'avís de Costa

Ara bé, l'intent quedaria en el no-res i la resposta de l'independentisme no cessaria, tal com va ocórrer anys enrere. Aquesta és la percepció del jurista, que culmina el tuit amb un avís: "Que segueixin venent fum i ja s’ho trobaran". 

Aragonès vol una "gran aliança" pel referèndum

Mentrestant, l'estratègia del Govern defensada pel president Pere Aragonès és una altra. Durant el Ple al Parlament celebrat el passat dimecres, Aragonès va assegurar que "no hi ha una altra solució que no sigui el referèndum".

"És la solució que dona igualtat de condicions i que no obliga a ningú a renunciar al seu posicionament. Els que defensen la continuïtat dins d'Espanya poden guanyar en un referèndum", va continuar.

Allà, va fer una crida a partits, entitats, agents econòmics i socials i la societat sencera a sumar-se a un acord nacional per l'amnistia i el referèndum.

"Amnistia i autodeterminació. Aquesta és la voluntat majoritària de la ciutadania", va declarar Aragonès, qui també va demanar una "gran aliança" entre institucions i societat civil per "fer inevitable" tant la fi de la repressió com la celebració d'un referèndum d'independència.

La rèplica d'Illa

Tanmateix, la rèplica del cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illava anar per una altra banda. Illa va retreure al president que segueixi "negant a reconèixer un conflicte entre catalans" i va tornar a demanar que el reuneixi "la taula de diàleg dels partits catalans amb representació parlamentària".

Segons ell, cal un marc de diàleg "entre els que pensem diferent" per trobar "un punt de consens" que "segurament no ens resultarà satisfactori al 100% ni a mi ni a vostè", en referència a Aragonès.

 

 

Imatge principal, Josep Costa / ACN