L'enfonsament de Ciutadans es cou pels mateixos que un dia el van defensar. Un dels màxims exponents és Albert Rivera que, còmode des d'un despatx d'advocats a Madrid, s'apropa al Partit Popular obtenint beneficis a canvi de les influències que encara conserva del seu llegat com a líder dels taronges.

Res és casual: darrerament ha aplaudit el concepte de "llibertat" que propaga la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. I, recentment, ha estat incorporat per la via directa al patronat d'universitats madrileny com a nou director de l'Instituto de Liderazgo y Formación Política del Centro de Enseñanza Superior Cardenal Cisneros, adscrit a la Universitat Complutense de Madrid.

Els agraïments de Rivera cap als populars ja es poden començar a deduir. D'entrada, l'expolític català serà un dels principals convidats a la Convenció Nacional que prepara el PP per a la propera tardor, segons confirma El Independiente. Les bones relacions que manté amb la seu central vol que aquest estigui present en un dels grans actes que marcaran un punt i a part amb l'antiga seu de Gènova i s'obrirà a la societat civil amb l'objectiu de redefinir la nova imatge del partit que integri aquelles fugues, com la dels taronges, que venen patint en els darrers temps.

Si ens centrem en els fets, més enllà de la presència testimonial en un acte o altre, també trobem exemples. Albert Rivera va ser l'interlocutor bàsic perquè Toni Cantó fitxés pel PP madrileny. Les converses han estat fluïdes, sobretot, amb Pablo Casado en els darrers mesos i la decisió d'incorporar el polític i actor valencià, molest amb Inés Arrimadas, es va promoure a esquenes d'Ayuso a qui no li va agradar d'entrada veure's amb una decisió ja imposada.

Malgrat tot, Casado li ha promès a Ayuso la lliure decisió per organitzar el seu equip i, finalment, també han apropat posicions internes. El futur de Cantó podria passar per una conselleria però cal recordar que la justícia va dictaminar que no pot concórrer com a número cinc de les llistes del PP per les eleccions del proper 4 de maig al no haver-se empadronat dins el termini del cens electoral.

En paral·lel, Casado i Rivera no perden el contacte mentre l'absorció de Ciutadans a mans dels populars va avançant. Casado ha comptat amb els serveis del despatx de Rivera, Martínez-Echevarría & Rivera, per redactar el recurs d'inconstitucionalitat sobre la nova llei de lloguers catalans aprovada al Parlament el passat mes de setembre. A més, un dels homes de confiança de l'extaronja, José Manuel Villegas, es va incorporar al patronat de la Fundación Propósito, un nou think tank del PP. I un darrer exemple: Marcos de Quinto, exportaveu econòmic també amb Rivera, ha fitxat pels populars com a conferenciant expert en gestió empresarial. Malgrat les evidències, Casado segueix negant el fitxatge de Rivera.

Fotografia de recurs de Pablo Casado i Albert Rivera al Congrés dels Diputats