El president Volodímir Zelenski ha sol·licitat l'adhesió urgent d'Ucraïna a l'OTAN, just després que Vladímir Putin hagi culminat l'annexió de quatre regions ocupades. "Fem una passa decisiva a l'hora de signar la sol·licitud d'Ucraïna per accedir a l'OTAN de forma accelerada", ha anunciat el mandatari. Zelenski ha assegurat que ja ha demostrat la seva "compatibilitat" amb els estàndards militars de l'Aliança Atlàntica, que són reals per a Kíiv tant en el camp de batalla com en la interacció amb els seus aliats. "Hi ha confiança mútua, ens ajudem mútuament i ens protegim mútuament. Això és l'aliança", ha afirmat.

"De facto", Ucraïna ja està pel camí de convertir-se en membre de l'OTAN. Ara, el president enviarà la sol·licitud aquest divendres per tal que l'adhesió també sigui una realitat "de iure": serà un procés "coherent" amb el valor de Kíiv a l'hora de protegir els seus socis i pel procediment d'urgència. I és que la situació és urgent, ja que Putin ha signat els tractats d'annexió amb quatre regions parcialment ocupades, després de tot un seguit de referèndums més que qüestionables. Al respecte, fa dos dies que Zelenski va prometre que defensaria els ucraïnesos de Zaporíjia, Kherson, Donetsk i Lugansk, que suposen al voltant d'un 15% del territori ucraïnès.

A l'espera de l'OTAN

Un cop presentada la sol·licitud, veurem com reacciona l'OTAN. L'aliança militar té ara el focus sobre el gasoducte Nord Stream, fins al punt que va advertir que respondrà amb determinació contra aquesta mena de sabotatges. A més, resta a l'espera de l'adhesió de Suècia i el veto de Turquia. En aquest sentit, l'Agència d'Inspecció Nacional de Productes Estratègics ha informat que ha tornat a autoritzar la venda d'armes a Turquia, que era una de les exigències d'Ankara a Estocolm per aprovar la sol·licitud d'ingrés del país nòrdic a l'OTAN.

Tornant a Ucraïna, no deixa de sorprendre com han canviat les coses des de l'inici de la invasió russa. Moscou va envair gran part del país i mig any després Kíiv ha començat a recuperar territori. Una contraofensiva per mor de la qual Putin ha volgut recórrer a la mobilització de població civil. De la mateixa manera, Zelenski va descartar l'entrada a l'OTAN. Ara, el president ucraïnès aposta per l'adhesió a l'Aliança Atlàntica. I si al principi es podia parlar d'un acord de pau, ara ja fa dies que no sent res relacionat amb cap mena d'alto el foc.

 

Imatge principal: El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, amb la sol·licitud d'adhesió a l'OTAN / Presidència d'Ucraïna