"Estem a Butxa. La nostra defensa està estancada, estem perdent aquesta guerra". "Ens han donat ordre de matar totes les persones que veiem". "Putin és un idiota". "Vol prendre Kíiv, però no hi ha manera de fer-ho". Aquestes són algunes de les frases que els soldats russos van pronunciar en trucades a familiars, parelles i amics, el mes de març, setmanes després que el Kremlin iniciés l'ofensiva a Ucraïna. Aquestes converses van ser interceptades, com altres milers de converses telefòniques per part del govern ucraïnès. I aquest dimecres han estat revelades pel The New York Times, en un reportatge en el qual es revela la frustració i el desencantament de les tropes de Vladímir Putin, unes converses en les quals critiquen la gestió de la guerra per part de Putin, les pèssimes condicions dels seus regiments o la dificultat per fer front les tropes ucraïneses.

La pitjor decisió de Putin

"Mamà, aquesta guerra és la pitjor decisió que ha pres el nostre govern. Quan acabarà tot això Putin? Hòstia", així ho va expressar un militar rus a la seva mare, que va respondre admetent que a Rússia els mitjans explicaven que tot anava "d'acord amb el pla". Gràcies a aquests àudios també es poden albirar les pèrdues que estaven registrant les Forces Armades russes a l'inici de la guerra. Un soldat del 331 regiment aerotransportat va informar que tot el segon batalló de 600 soldats havia estat aniquilat. "Hi ha cadàvers per tot arreu. Els civils estan tirats per aquí. Està fotut", explica un altre soldat a la seva parella. I a un amic: "Tot va ser saquejat, es va beure tot l'alcohol i van desaparèixer tots els diners". 

Aquests àudios permeten entendre la situació del front per part de les tropes russes, i han estat verificats pel The New York Times creuant els números de telèfons russos amb aplicacions de missatgeria, un procés que els ha portat dos mesos. En les converses participen desenes de militars d'unitats aerotransportades i de la guàrdia nacional russa. En aquestes trucades telefòniques a amics i familiars a casa, els soldats russos van oferir relats interns condemnatoris dels fracassos en el camp de batalla i de les execucions de civils, a més de criticar el mandatari rus poques setmanes després que tingués inici la invasió d'Ucraïna.

Soldats enganyats

"Ningú ens va dir que anàvem a una guerra, només ens van avisar el dia abans de deixar casa nostra", comenta un dels soldats. "No sabia que això succeiria. Van dir que anàvem a un entrenament. Aquests cabrons no ens van dir res", assenyala un altre. "Ens van prendre el puto pèl com a criatures". Els soldats descriuen així la crisi moral i la falta d'equipament de les tropes russes, que escenifica la retirada de Rússia en diversos territoris d'Ucraïna davant la incapacitat de fer front als atacs. En un altre dels àudios publicats per The New York Times indica que en lloc d'atacar es veuen obligats a defensar-se. "Els tancs i els blindats estan cremant. Han volat els ponts i les preses. Els camins estan inundats i ara no podem moure'ns", continua. "Volen enganyar la gent a la tele dient que tot està bé, que és només una operació especial, però en realitat és una puta guerra", d'aquesta manera li relata la situació un soldat a la seva parella. 

Sobre la matança de Butxa, on es van trobar més de 1.100 cadàvers en fosses comunes que demostren els crims de guerra que ha comès Rússia durant aquesta guerra a Ucraïna: "Els vam detenir, els vam fer despullar i vam comprovar la seva roba. Vam haver de decidir si deixar-los anar, però si ho fèiem podien revelar la nostra posició, així que es va decidir disparar-los al bosc", relata un soldat. Durant la conversa, la seva parella li pregunta si els van disparar, ell contesta que "per descomptat". Ella insisteix en per què no els han fet presoners, la resposta del soldat és contundent: "Hauríem d'haver-los alimentat i no tenim prou menjar per a nosaltres".