El passat dimarts va saltar l'alarma, Suècia i Dinamarca van registrar fugues al gasoducte Nord Stream, pel qual Rússia proveeix de gas a diferents països europeus. Des d'aleshores, la preocupació i les sospites per si es tracta d'un sabotatge s'han escampat per tota Europa. Si bé cal saber que ha provocat aquesta perillosa fuga que amenaça de deixar Europa sense subministrament de gas rus, també cal saber com acabar amb aquesta. La tasca de reparar la fuga del gasoducte és extremadament complicada, costosa i lenta. Les condicions climatològiques, la seva situació submergida en el mar i la magnitud dels danys fan que la reparació tingui molt mal pronòstic. Per començar, no tothom pot acceptar aquesta gesta, ja que, com informa NIUS, només hi ha 30 persones en el món amb la formació necessària per reparar aquestes canonades

Els submarinistes d'elit són una peça clau en l'operació de reparació del gasoducte Nord Stream. Només 30 submarinistes tenen la formació necessària per poder treballar a 100 metres de profunditat i els coneixements per soldar les canonades malmeses. Amb tenir les habilitats no hi ha suficient, ja que no es pot apropar als submarinistes d'elit a la fuita i deixar-los a la seva sort aquesta mateixa tarda. Cal que els experts s'aclimatin a les aigües en les quals treballaran, un procés que s'allargaria unes tres setmanes. 

El temps juga en la contra de la reparació de la fuita del gasoducte. No només perquè cal que els submarinistes s'aclimatin a les aigües en les quals hauran de treballar, sinó que la feina que han de fer els duria moltes més hores per culpa d'aquestes condicions. S'estima que els experts haurien de rotar en grups que treballarien 8 hores per soldar les fuites. La feina es podria allargar 30 hores, fet que si es fes a terra seria menys de la meitat. Es tracta només d'estimacions, ja que encara no s'ha pogut determinar en detall la magnitud dels desperfectes. Fins al moment, sí que s'ha concretat que hi ha quatre fugues en un perímetre de 130 quilòmetres quadrats. 

Part de la reparació implicaria haver de soldar sota l'aigua. Una operació que ja es va haver de dur a terme quan es va instal·lar inicialment el gasoducte. En aquella ocasió ja va ser una tasca titànica. A l'hora de soldar sota l'aigua s'ha de tenir en compte no només la pressió del gas que recorrerà la canonada, sinó la pressió de l'aigua marina. Es tracta d'un procés que hauria d'estar controlat remotament per un vaixell. És justament el fet de soldar sota l'aigua que allargaria més hores de l'habitual la tasca de reparació. Sense acabar de saber actualment l'abast de l'operació de reparació, es preveu que sigui molt costosa. 

Una crisi internacional 

Des de la denúncia inicial de Suècia i Dinamarca les sospites que darrer hi hagués un sabotatge rus han omplert l'actualitat. Després d'unes hores de silenci, el Kremlin va afirmar que les fuites eren "accions intencionades amb la intenció de fer malbé els gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2", quelcom que ha provocat grans perjudicis econòmics a Rússia. Des de Moscou condemnen els fets i els titllen d'acte de terrorisme internacional. Tot i això, alguns actors de la comunitat internacional com la Unió Europea han expressat de forma més o menys velada les seves sospites que Rússia pugui estar relacionada amb aquest acte de sabotatge.