ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, en una trobada amb els líders de les Forces Expedicionàries Conjuntes del Regne Unit, ha afirmat que Ucraïna no podrà entrar a formar part de l'OTAN i que els ucraïnesos ho han començat a entendre. "Està clar que Ucraïna no és membre de l'OTAN. Nosaltres ho entenem, això. Som gent raonable. Ara se'ns diu que no hi podem entrar i això és així i ho hem d'admetre", ha argumentat. Zelenski també ha dit que la gent ucraïnesa "ho comença a comprendre" i que confien "en ells mateixos" i en l'ajuda dels "socis". El president ha afegit que a Ucraïna es pretén activar l'article 5 del Tractat de l'OTAN. Segons assenyala l'article 5 del Tractat de l'Atlàntic Nord de 1949: "Un atac a un sol membre de l'OTAN es considera un acte de violència contra tots els membres i digne de represàlia".

Les paraules de Zelenski han girat 180 graus, d'exigir entrar a l'aliança a afirmar que potser no és la millor solució. Amb aquest argumentari s'apaguen molt les tensions amb el Kremlin, ja que una de les principals demandes de Rússia en les seves negociacions és la "neutralitat" d'Ucraïna. És a dir, la no entrada a l'OTAN. Cal recordar que el país de Zelenski havia demanat l'adhesió a la cimera de l'OTAN del 2008, en la qual es va acordar que el país entraria a l'aliança. Per tant, aquestes declaracions trenquen totalment amb la direcció argumental que havia pres Kíiv.

 

Aturar la invasió

No és el primer cop que Zelenski obre la porta a l'opció de no entrar a l'OTAN. Ucraïna està disposada a renunciar a la seva aspiració a convertir-se en membre de l'OTAN si les tropes russes abans abandonen el país, segons va explicar l'assessor del president Volodímir Zelenski, Ihor Zhovkva, en unes declaracions a la televisió pública alemanya ARD. "Podem parlar sobre la neutralitat d'Ucraïna sota certes condicions", va afirmar Zhovkva, preguntat sobre aquesta qüestió i després que el president Zelenski insinués també la disposició a "abordar" amb Moscou l'estatus de les repúbliques prorusses del Donbass. Tot, però, hauria de passar per una conversa entre Zelenski i el president rus, Vladímir Putin, i per la retirada russa amb ple respecte per a la independència ucraïnesa. "Volem garanties sobre la sobirania d'Ucraïna", va afegir l'assessor del president ucraïnès davant de la televisió alemanya, després de ratificar la disposició de Kíiv a "parlar" amb Moscou. Les condicions essencials per a aquestes negociacions serien que abans de parlar es produís la retirada de les tropes russes i un alto el foc, va insistir.

Segons l'assessor en seguretat, la part ucraïnesa necessita garanties estrictes, perquè "una situació com aquesta no es torni a produir mai més". Zhovkva ha reclamat també a Alemanya que es prengui seriosament l'atac rus, perquè si cau Ucraïna, després Moscou anirà a altres països. "Si aquí no podem aturar els agressors russos, Rússia no s'aturarà a les fronteres d'Ucraïna. Rússia envairia altres països: els estats bàltics o fins i tot Polònia. És per això que Alemanya ha de donar suport a Ucraïna, mitjançant accions actives", ha insistit. Zhovkva ha demanat explícitament al govern alemany que endureixi les sancions contra Moscou: "Alemanya és el motor econòmic de la UE. En aquest sentit, també esperem que Alemanya tingui un paper protagonista en les sancions contra Rússia. Demanem un embargament del gas i el petroli russos i que tots els comptes russos es congelin als bancs alemanys. Exigim que els béns que pertanyen als russos siguin confiscats. I les sancions Swift s'haurien d'estendre a tots els bancs russos", ha apuntat.