El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit que "defensarà" els seus ciutadans de les regions ocupades per Rússia, ja que les autoritats han anunciat els resultats dels referèndums. "Aquesta farsa en territoris ocupats ni tan sols pot dir-se imitació dels referèndums", ha dit Zelenski en un vídeo publicat a Telegram. "Actuarem per protegir a la nostra gent: tant en la regió de Kherson, com a Zaporíjia o el Donbass, i a les àrees actualment ocupades de la regió de Khàrkiv i a Crimea". 

Els comentaris del president d'Ucraïna s'han produït poc després que funcionaris de les quatre regions del país ocupades per Moscou, hagin proclamat la victòria en aquests referèndums. Occident els ha considerat sempre falsos referèndums i algun país de l'esfera postsoviètica ja s'ha atrevit a dir que no reconeixerà aquests territoris.

Els resultats dels referèndums 

L'organisme electoral a la regió de Zaporíjia ha dit que el 93,1% dels votants han optat per l'annexió de Rússia després de contar-se totes les paperetes. A Kherson, al sud-est, les autoritats han dit que el 87% dels votants han optat per formar part de Rússia. A Lugansk, el 98,4% ha optat per l'annexió, mentre que a Donetsk el 99,2% de l'electorat és partidari de ser una part més de Rússia. 

El secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha dit que Occident no reconeixeria mai l'annexió del territori ucraïnès per part de Rússia, que va definir com a "esquema diabòlic" de Moscou. L'OTAN va denunciar els referèndums com una "farsa" i una "violació del dret internacional". Les Nacions Unides han dit que estaven compromeses amb la integritat territorial d'Ucraïna dins les fronteres reconegudes. 

Putin podria anunciar l'annexió el dia 30 de setembre

El president de Rússia, Vladímir Putin, dirigirà un missatge a la nació el pròxim divendres 30 de setembre. En aquest discurs podria anunciar l'annexió formal de Lugansk, Donetsk, Zaporíjia i Kherson. Quan tanquin els col·legis electorals aquest dimarts, el resultat podria anunciar-se en els pròxims dies. 

Segons el ministeri de Defensa britànic, els coneixedors del Kremlin creuen que l'anunci de l'annexió podria injectar una forta dosi d'alta moral entre la població russa que els permeti una reivindicació propagandística de l'operació militar especial, eufemisme amb què es refereixen a Moscou a la guerra a Ucraïna.

Putin ha dit aquest dimarts que volia "salvar a la gent" dels territoris ocupats. 

 

Imatge principal: el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, pronunciant un discurs / Efe