Ja han arribat els primers resultats dels referèndums russos a Ucraïna: més d'un 97% dels votants s'han pronunciat a favor de l'annexió a Rússia, d'acord amb les autoritats prorusses dels territoris ocupats a l'est i al sud del país. És en aquest context que el Kremlin ja ho té tot llest per annexionar-se les regions, fins al punt que Vladímir Putin pot anunciar la decisió aquest divendres 30 de setembre. Però no serà una decisió que compti amb el suport de la comunitat internacional, ja que molts països (com Kazakhstan) s'han plantat i no reconeixeran els autodenominats referèndums als territoris ocupats.

A les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk (ubicades al Donbass — est d'Ucraïna), fins a aquest dimarts s'han escrutat el 16% i el 14% dels vots. Així, el 98,05% i el 97,79% dels participants en les votacions s'han pronunciat a favor de l'adhesió a Rússia. Amb el 12% escrutat, a Kherson (sud) s'han comptabilitzat un 97,47% dels vots a favor de l'annexió. I a Zaporíjia (sud-est), amb un 20% escrutat, hi ha un 98% dels votants que aproven l'entrada de la regió a la Federació de Rússia. Cal tenir en compte que s'han denunciat irregularitats en aquests autodenominats referèndums, fins al punt que hi ha hagut protestes contra la militarització de les votacions.

Moscou, preparada; Kíiv, a alliberar territoris

Amb tot, Moscou ja ho té tot preparat per annexionar-se els territoris ocupats a Rússia. "Els nostres legisladors, els nostres òrgans del poder executiu i els nostres departaments jurídics legals ja estan preparats", ha afirmat aquest dimarts el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. Això és així fins al punt que una font parlamentària russa citada per l'agència oficial TASS ha assenyalat que "el més probable és que el 30 de setembre es formalitzi la incorporació d'aquests territoris".

Per la seva banda, Kíiv ha deixat clar que no acceptarà els resultats dels referèndums i que tampoc canviarà la seva estratègia en el camp de batalla, on les tropes russes han patit dures derrotes en els set mesos des de l'inici de la invasió. "Ucraïna té tot el dret d'alliberar els seus territoris i ho continuarà fent, independentment del que digui Rússia", ha dit el ministre d'Exteriors, Dmitró Kuleba. En aquesta línia s'ha manifestat gran part de la comunitat internacional, que nega la legitimitat de les votacions celebrades en regions controlades per l'exèrcit rus. L'ONU, la Unió Europea, els Estats Units... i molts altres països han rebutjat els referèndums i han avançat que tampoc reconeixeran els resultats.