Si hi ha tensions a l'Àsia Central, Putin té clar a qui endossar-li les culpes. El president rus, Vladímir Putin, ha culpat els “forasters” de les tensions que hi pugui haver a la regió. "La situació que s'ha gestat al món i a la regió accelera l'activació de tots els mecanismes de cooperació entre nosaltres", ha dit recentment als presidents del Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. El missatge el va pronunciar el passat 14 d'octubre en una cimera de líders celebrada al Kazakhstan. 

👤 El nou objectiu de Putin a Ucraïna amb l'arribada de l'hivern: carregar-se la xarxa elèctrica

👤 Europa té prou energia per sobreviure a l'hivern: què passarà l'any que ve?

👤 Putin torna a canviar el sentit de la guerra d'Ucraïna: què impliquen els nous bombardejos?

👤 Rússia inclou Meta a la llista d'organitzacions "terroristes i extremistes"
 

Hi ha hagut "intents des de l'exterior per obstaculitzar el desenvolupament de la nostra cooperació en moltes àrees, per destruir els vincles honestos i l'estreta cooperació que s'han format en la política, l'economia i l'esfera humanitària al llarg de la història", va posar de manifest Putin. No va donar noms, però no era difícil endevinar que tenia al cap Occident, que presenta com l'arrel de la majoria dels problemes de Rússia.

Putin va fer aquestes declaracions després de posar de manifest les seves teories de conspiració sobre les forces del mal que conspiren contra Rússia en una altra reunió internacional a Astana el dia anterior. Allí, es va queixar d'“un autodenominat Golden Billion, que ha bloquejat per a si mateix tots els fluxos de capital i tecnologies, per viure en un grau significatiu a costa dels altres”.

Putin pressiona els països de l'Àsia Central

Les queixes de Putin sobre els forasters que fomenten problemes en les relacions entre Rússia i l'Àsia Central contrasten amb l'evidència que el que està causant tensions és la invasió d'Ucraïna. Els socis de l'Àsia Central de Rússia s'han distanciat àmpliament de la guerra mentre s'abstenen de criticar directament l'agressió de Rússia.

Kazakhstan, en particular, s'ha enfrontat a una allau de retòrica agressiva dels nacionalistes russos que expressen reclams territorials en contra per la percepció que està sent deslleial per no donar suport a Moscou. Això ha inclòs afirmar que Astana no reconeixerà els referèndums als territoris ucraïnesos que efectivament van conduir a la seva annexió per part de Rússia, i deixar clar que no ajudarà a trencar les sancions. El Kremlin només té la culpa de canviar les aliances amb socis que alguna vegada van ser propers.

El dilema del Kazakhstan

A simple vista, pot sorprendre que el Kazakhstan no reconegui aquests territoris annexionats, però tot té una explicació. "Si els líders russos estan disposats a annexionar-se parts d'Ucraïna i declarar-les part de Rússia 'per sempre', els líders del Kazakhstan podrien preocupar-se per la regió del nord del seu país, de població majoria russa", puntualitzava el director del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami, Stephen Norris en una entrevista amb ElNacional.cat. "Per altra banda, és una sorpresa. No han passat ni 9 mesos des que Rússia va enviar tropes al Kazakhstan per ajudar a posar fi a les protestes que van afectar el país". 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant la conferència / Efe