Rússia ha anat un pas més enllà. Les autoritats del país han anunciat aquest dimarts la inclusió de Meta, l'empresa de Facebook, Instagram i Whatsapp, en la seva llista d'"organitzacions terroristes", tal com reclamava la Fiscalia. La decisió, segons informa Interfax i l'agència TASS, ha estat adoptada pel Servei Federal de Supervisió Financera (Rosfinmonitoring). Un tribunal de Moscou ja va dictar el mes de març passat que les activitats d'Instagram i Facebook eren "extremistes" i va prohibir-ne les operacions al país. Són molts els russos que continuen fent servir aquestes xarxes socials a través, però, d'una connexió VPN.

La Fiscalia russa ha presentat, a més, una petició al Parlament per investigar activitats de la companyia per "difondre propaganda terrorista" i amenaçar la seguretat dels ciutadans russos. D'aquesta manera, un comitè legislatiu va acusar d'incitar a la violència i assassinat de ciutadans russos. 

D'aquesta manera, la Fiscalia s'hauria emparat en dos articles del codi penal que assenyalen Meta com a partícip d'aquests actes de "propaganda terrorista" i d'"incitar a l'odi i enemistat amb amenaça de violència". Al mateix temps que ha acusat l'empresa de reduir les restriccions sobre el "contingut d'odi" cap als ciutadans russos, en una decisió que "fomenta la permissibilitat de les activitats terroristes" contra la població i el personal militar. 

Putin manté l'embargament dels aliments europeus

El president rus, Vladímir Putin, ha estès aquest dimarts fins a finals del 2023 la vigència de l'embargament contra Occident que limita l'entrada al país d'una sèrie de productes agrícoles, primeres matèries i aliments dels països que van imposar sancions a Rússia després de l'annexió il·legal de la península ucraïnesa de Crimea el 2014. El corresponent decret ha estat publicat aquest mateix dimarts al portal d'informació legal de l'administració pública de Rússia.

El decret estableix prorrogar les "mesures econòmiques especials" establertes pel president rus el 6 d'agost del 2014 "amb l'objectiu de garantir la seguretat de la Federació Russa" fins al 31 de desembre. En el seu decret, va exigir al Govern rus "garantir segons les competències el compliment de les mesures" i li va atorgar la potestat de presentar propostes per modificar els terminis de durada de l'embargament.

Occident va imposar les primeres sancions a Rússia després de l'annexió de Crimea, mesures que va reforçar després de l'inici del conflicte armat a l'est d'Ucraïna i el suport de Moscou a les milícies prorusses de les regions de Donetsk i Lugansk. Rússia va respondre amb més sancions que limiten la importació d'una sèrie de mercaderies produïdes a aquests països.

 

Imatge principal: notificació de Facebook, entre les aplicacions de WhatsApp i Instagram / Unsplash