Últim dia per votar i males notícies per al president rus, Vladímir Putin, que podria veure com països 'amics' li giren l'esquena. Aquest dimarts 27 de setembre s'acaba el termini que ha imposat el Kremlin perquè els ciutadans dels territoris ocupats a l'Est d'Ucraïna votin en uns referèndums sobre l'adhesió d'aquests territoris a Rússia. Els mateixos veïns haurien denunciat irregularitats durant les votacions que van començar el passat divendres 23. L'alcalde de Melitopol, Ivan Fedorov, ha exposat que els residents han estat forçats a votar en aquest referèndum també pels familiars absents. Els forcen a votar per incrementar la participació perquè és baixa. 

I és que la manipulació dels resultats sembla que s'està produint de la mateixa manera que l'any 2014 es va denunciar també de Crimea. Des dels Estats Units asseguren que tenen proven que demostren que el Kremlin ha manipulat els referèndums a les regions de l'est d'Ucraïna i que els seus resultats ja estarien decidits abans que ni tan sols comencessin. Segons ha dit la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, Rússia ha establert que hi hauria un 75% dels vots a favor de l'adhesió. "Sabem que aquests referèndums seran manipulats. Tenim informació que mostra els funcionaris russos establint objectius de participació dels votants i taxes d'aprovació per als referèndums", assegurava la portaveu, tot parlant de "falsos referèndums" que no tenen cap mena de fiabilitat i que, per tant, no reconeixeran els seus resultats. 

Participació inflada als territoris ocupats

La participació és baixa, i precisament per això hi ha denúncies de resultats maquillats. En aquest context, el governador de Lugansk, Serhiy Haidai, va denunciar diumenge que les autoritats prorusses del seu territori manipulen les dades de participació del referèndum d'adhesió a Rússia, tal com ha lamentat en la seva conta de Telegram. Segons els organitzadors, en la seva regió i durant les dues primeres jornades (divendres i dissabte) hi va participar un 46% de la població, quelcom que les autoritats posen en dubte. 

L'autor i doctor en relacions internacionals Samuel Ramani també compartia a les xarxes socials els problemes de participació. Segons destaca, la participació hauria estat d'un 76,09%. I és que sota lleis russes, un referèndum ja és vàlid si compta amb el 50% de participació. 

Kazakhstan i Turquia no reconeixeran els referèndums 

El Kazakhstan, un dels socis exsoviètics pròxims a Rússia, no reconeixerà els referèndums a Ucraïna. Kazakhstan no té intenció de reconèixer els referèndums a Kherson, Lugansk, Donetsk ni Zaporíjia, segons el portaveu del Ministeri d'Exteriors de Kazakhstan, Aibek Smadiyarov. "Pel que fa a la celebració de referèndums... el Kazakhstan procedeix dels principis d'integritat territorial dels estats, la seva equivalència sobirana i coexistència pacífica", ha exposat. 

En aquesta mateixa línia, el president del país, Kassym-Jomart Tokayev, ha demanat en diverses ocasions i repetidament la resolució del conflicte ucraïnès, d'acord amb la carta de les Nacions Unides. "Reconfirmem la nostra disposició a brindar tota l'assistència possible per a l'establiment d'un diàleg polític", ha exposat Smadiyarov. "Alhora, el nostre país creu que mantenir l'estabilitat a escala regional o global és l'objectiu més important".

Paral·lelament, al mateix carro, també s'hi hauria sumat Turquia, que ja ha posat de manifest que no reconeixerà els referèndums d'independència d'aquests territoris. 

 

Imatge principal: una dona vota en un dels referèndums organitzats amb la voluntat que diferents regions d'Ucraïna, s'adhereixin a Rússia. La fotografia principal és de la regió de Zaporíjia / Efe