Boris Johnson formava juntament amb Donald Trump i Jair Bolsonaro un equip de líders mundials negacionistes del coronavirus quan aquest es va començar a escampar arreu del món. Si bé els dos segons es van mantenir més o menys ferms en el seu discurs mentre van estar al capdavant dels governs, Johnson va canviar d'opinió després de sortir de l'hospital, on va haver d'ingressar per haver-se contagiat de coronavirus. Tot i aquest canvi de parer, des de Downing Street van pressionar la BBC perquè evités utilitzar una paraula considerada tabú pel govern de Boris Johnson: lockdown ('confinament'). Mentre aquí la vam incorporar molt ràpidament al nostre vocabulari i mai no es va defugir d'aquest concepte, al Regne Unit no en volien saber res. Per això, tal com ha revelat The Guardian, els editors de la cadena de televisió pública van demanar als seus periodistes que no empressin aquesta paraula, segons consta a correus electrònics i missatges de WhatsApp. El seu raonament es basava en el fet que només s'instava a les persones a quedar-se a casa i no tenien prohibit sortir al carrer. 

La BBC parlava de restriccions, no de confinament 

"Hola a tots. Downing Street demana si podem evitar la paraula confinament. Em van dir que el missatge és que volen seguir pressionant a les persones perquè es quedin a casa, però no s'està parlant de fer complir la llei", diu un correu enviat als treballadors després que Boris Johnson anunciés noves mesures per contenir la pandèmia. Cal tenir en compte que, si bé durant uns mesos els establiments van tancar, a diferència del que es va viure aquí quan només es podia sortir per anar a comprar o a la farmàcia, durant tota la pandèmia els britànics podien sortir una hora al dia a passejar. Aquí, el govern espanyol no ho va permetre fins al cap de setmanes de confinament total, i fins i tot es van establir horaris per a aquests passejos. 

El missatge de Downing Street va tenir efecte: tot i que els periodistes es van queixar davant aquesta censura, la pàgina web i els telenotícies d'aquella jornada parlaven de restriccions, mentre que altres cadenes sí que es referien al confinament, utilitzant aquest terme. En canvi, la televisió pública no tenia problemes en emprar la paraula tabú quan es referia a altres països d'Europa. 

Moment de crisi per a la BBC

Els missatges dels directius als periodistes no es limitaven només a termes en concret, sinó que també es referien a peticions polítiques, com ara fer una cobertura més crítica contra el Partit Laborista, que lidera l'oposició, després de rebre queixes des de l'oficina del primer ministre. Aquesta notícia, revelada per The Guardian, coincideix amb un moment molt difícil per la BBC després de l'escàndol de Gary Lineker: l'exfutbolista és un dels seus presentadors esportius estrella, però la cadena va decidir suspendre'l després d'haver criticat durament la política contra la immigració del govern de Rishi Sunak. Les dues parts van arribar a un acord, i aquest cap de setmana Lineker tornarà a ser al seu lloc de feina, però el mal ja està fet.