La BBC ha suspès Gary Lineker per atacar el govern conservador britànic i dir que "recorda al nazisme", per la seva polèmica política migratòria — que vol negar l'asil als migrants que arribin en pastera. L'exfutbolista anglès del Barça i una de les principals figures a la televisió del Regne Unit deixarà de presentar el programa Match of the Day (que dirigeix des del 1999) fins que no s'assoleixi un acord amb la corporació pública sobre l'ús de les xarxes socials, després de les seves crítiques a Twitter contra l'executiu de Rishi Sunak.

Va ser el passat dimarts 7 de març quan es va conèixer el projecte de llei contra la immigració il·legal, que no va agradar gens a Lineker i va començar a carregar contra el govern britànic. En una piulada, va titllar la mesura de "més que horrible" i en va escriure una altra per dedicar unes paraules a la ministra de l'Interior, Suella Braverman, que és la responsable d'aquesta iniciativa racista. L'exfutbolista va acusar-la de fer servir "un llenguatge que no és diferent de l'utilitzat per Alemanya als anys 30" — és a dir, que recorda al nazisme. A més, va criticar que el Regne Unit acull "molts menys refugiats que altres grans països europeus" i va denunciar que es tracta d'una "política incommensurablement cruel dirigida a les persones més vulnerables".

Braverman va dir que les declaracions de Lineker eren "irresponsables": "Estic decebuda, òbviament. Crec que no és útil comparar les nostres mesures, que són legals, proporcionades i, de fet, compassives, amb l'Alemanya de la dècada del 1930". Després d'això, la BBC va assenyalar que mantindria "una conversa franca" amb l'exfutbolista per recordar-li les seves responsabilitats. I és que la corporació pública té unes directrius molt clares sobre imparcialitat, tot i que són diferents per al personal de plantilla o autònoms — com és el cas de Lineker, que és el millor pagat amb més d'un milió d'euros a l'any per fer de presentador.

Així doncs, la BBC finalment ha decidit que l'activitat de Lineker viola les directrius sobre xarxes socials de la corporació pública i ha indicat que l'exfutbolista "no hauria de prendre partit en qüestions partidistes o en controvèrsies polítiques". Quedi clar que Lineker podrà tornar a presentar Match of the Day si assoleix un acord sobre l'ús de xarxes socials, que a hores d'ara no sembla a prop. El seu company i també exfutbolista, Ian Wright, ha anunciat que no participarà en el programa d'aquest dissabte per "solidaritat" — tot recordant al cas de Joel Díaz i Manel Vidal a TV3. A més, l'exdirector de la BBC Greg Dyke ha criticat la decisió de la corporació pública i ha assegurat que és un error.