El passat divendres, la BBC anunciava que suspenia l'exfutbolista Gary Lineker pels seus comentaris contra el govern britànic encapçalat per Rishi Sunak. Linker era un dels presentadors habituals dels programes esportius de la cadena, com Match Day, que dirigeix des de 1999. Per això, la decisió de la BBC va provocar una onada d'indignació arreu del país. Davant aquest fet, ara, han fet marxa enrere i el famós comentarista es reincorporarà a la seva feina després d'unes intenses jornades de negociació. La notícia l'ha comunicada la mateixa cadena, que s'ha anat fent ressò de les reunions i també de la controvèrsia que ha generat la seva decisió. "Gary Lineker i la BBC han arribat a un acord perquè el presentador torni en antena després de la disrupció aquest cap de setmana als horaris de BBC Sports". El director general de la cadena ha assegurat que "en Gary és una part molt valuosa de la BBC i sé com de molt la BBC significa pel Gary. Tinc moltes ganes que presenti la nostra cobertura el cap de setmana que ve", donant per tancada la polèmica.

Amb tot, també ha apuntat que la BBC llençarà una "revisió independent" sobre les bases de les seves xarxes socials, posant l'èmfasi en el cas de presentadors que no formen part de la cadena, com és el cas de Lineker, per evitar situacions com aquesta. Cal tenir en compte que l'exfutbolista va censurar la política migratòria que proposa el govern conservador de Sunak, que consisteix a negar l'asil als migrants que arribin en pastera. Concretament, va dir que aquesta li "recorda al nazisme". Per la seva part i a través de les xarxes socials, Lineker ha celebrat haver arribat a un acord amb la cadena  i ha assegurat que té ganes de poder tornar a presentar el seu programa després d'uns dies "surrealistes". A més, ha aprofitat l'expectació per llançar una "última reflexió": "Per difícils que hagin estat els últims dies, simplement no es poden comprar amb haver de fugir de casa teva, de la persecució o de la guerra, per buscar refugi en una terra llunyana", ha escrit. 

 

Disputa política per la decisió de la BBC

Des de Downing Street es van voler espolsar les culpes de la decisió de la BBC, assegurant que no era responsabilitat seva resoldre la crisi amb Gary Lineker. Cal tenir en compte que el presentador acostuma a utilitzar molt sovint les xarxes socials per donar la seva opinió, més enllà de temes purament esportius. El ministre d'Economia Jeremy Hunt ha assegurat que no és "cosa seva" decidir si Lineker ha vulnerat les normes d'imparcialitat de l'emissora, seguint la mateixa línia que el primer ministre del país: Rishi Sunak va assegurar en un comunicat que entén que no tots els britànics estan d'acord amb el seu pla contra la immigració, però considerava que el conflicte entre la cadena i el seu presentador no era la seva responsabilitat. 

Per la seva part, el líder de l'oposició, el laborista Keir Starmer, ha lamentat que la BBC "ha estat de tot menys imparcial", sucumbint a la pressió dels Tories a l'hora de suspendre Lineker mentre no arribessin a un acord sobre el seu ús de les xarxes socials. "La BBC no està actuant de manera imparcial quan cedeix davant els parlamentaris conservadors que es queixen de Gary Lineker", va denunciar durant el cap de setmana en un acte a Gal·les, aprofitant per criticar al govern del país, titllant de "fracàs" el seu últim pla: "Enlloc d'assumir la responsabilitat per l'embolic que han creat, donen les culpa als altres: Gary Lineker, la BBC, els funcionaris...".