El govern britànic ha presentat un nou projecte de llei molt controvertit que pretén evitar les sol·licituds d'asil dels migrants que arriben al Regne Unit amb pasteres que travessen el Canal de la Mànega. La proposta de llei, presentada al Parlament aquest dimarts per la secretària de l'Interior, Suella Braverman, pretén aturar els "milers de vaixells" que porten immigrants a les costes del país, segons ha explicat. El projecte de llei inclou mesures per a facilitar la detenció i l'expulsió dels migrants als quals se'ls impedirà tornar de manera permanent al Regne Unit. Mentre que la política actual imposa una prohibició d'entrada d'entre cinc i deu anys per a aquells que han estat expulsats per intentar entrar al país de manera il·legal, la nova legislació proposa una prohibició permanent i irreversible.

El projecte de llei estipula que els migrants seran deportats "tan aviat com sigui possible". No obstant això, la proposta ha estat criticada per organitzacions humanitàries, que argumenten que contravé el dret internacional i no aconseguirà l'efecte desitjat de dissuadir als migrants d'intentar creuar el canal, donant lloc a milers de persones retingudes en centres de detenció.

Malgrat que el dret internacional reconeix el dret d'asil, a Downing Street argumenten que la legislació suggerida es troba "dins els marcs legals del dret internacional". La presentació del projecte de llei arriba tres dies abans de la visita del primer ministre britànic Rishi Sunak a França, on serà acompanyat pel secretari de l'Interior de l'estat francès. La qüestió de la migració ha tensat les relacions entre Londres i París, amb el govern britànic acusant França de no fer prou per a impedir que els vaixells surtin en direcció a a les costes del Regne Unit.

Segons les xifres del Govern britànic, prop de 3.000 persones van arribar a les seves costes a través de pasteres en els dos primers mesos de l'any, una xifra que dobla la de l'any passat durant el mateix període. L'any passat, 45.000 persones van arribar al Regne Unit per aquesta via, segons el Ministeri de l'Interior, un augment significatiu respecte a les 28.500 arribades en pastera l'any 2021.

Primera crisi al govern de Sunak

El protocol d'Irlanda del Nord, pactat entre Londres i Brussel·les en el marc de les negociacions pel Brexit, pot suposar una de les primeres grans crisis del govern del conservador Rishi Sunak. Alguns dels seus ministres, els més euroescèptics, s'han plantejat la seva dimissió si finalment aquest s'aplica i acaba tenint efectes negatius sobre la sobirania britànica d'aquesta nació. El 2016, els nord-irlandesos van votar "no" a sortir de la Unió Europea, com els escocesos, mentre a Anglaterra, Gal·les (i al conjunt del Regne Unit) va guanyar el leave. Ara l'aplicació del nou protocol ha generat malestar entre els membres més escèptics del govern britànic, que s'han plantejat abandonar l'executiu en cas que tingui efectes negatius sobre la seva economia.