Espanya ha decidit tancar aquest dimecres el consolat i l'Institut Cervantes a Istanbul davant una "amenaça terrorista". La crema de l'Alcorà en alguns països europeus per part de grups d'ultradreta ha generat una situació d'alarma a Turquia, on diversos estats occidentals han alertat els seus ciutadans residents de l'elevat risc d'un atemptat. "En línia de prudència i de seguretat amb els principals països de la UE davant de sospites terroristes, s'ha tancat aquesta setmana al públic el Consolat General d'Espanya i l'Institut Cervantes", ha informat l'ambaixada espanyola a Ankara. Tot i aquesta mesura preventiva, han assenyalat que "a Ankara tot continua amb normalitat a l'ambaixada" i que continuarà oberta al públic.

A banda d'Espanya, altres països europeus han decidit prendre la mateixa decisió. És el cas del consolat alemany a Istanbul, que aquest matí ja s'havia avançat i ha anunciat que tancarà "a causa de qüestions de seguretat". La mesura també l'han adoptat els Països Baixos i el Regne Unit. El primer país que va emetre una ordre d'alerta va ser els Estats Units, que va avisar als ciutadans estatunidencs residents a Turquia "sobre possibles atacs de represàlia de terroristes contra llocs de culte a Turquia" després de "les darreres cremes de l'Alcorà a Europa". De fet, els EUA, juntament amb França, Alemanya, Països Baixos i Regne Unit ja van demanar als seus ciutadans que es mantinguessin allunyats de llocs concorreguts, entre ells espais religiosos. 

Conseqüències polítiques

En els darrers dies, grups d'extrema dreta de països europeus com Suècia, Dinamarca i Països Baixos han sortit al carrer per destrossar i cremar públicament exemplars de l'Alcorà. Tot va començar quan, dues setmanes enrere, l'ultradretà suec-danès, Rasmus Paludan, va incendiar un exemplar del llibre sagrat musulmà davant la seu de l'ambaixada de Turquia a Estocolm. Turquia havia pressionat al govern suec perquè impedís l'acte i, després que no fes res perquè aquesta acció no viola cap llei, el govern d'Erdogan va decidir respondre mantenint el veto a l'entrada de Suècia a l'OTAN.

Arribada de gihadistes a Turquia

El malestar, però, ha anat més enllà de la política i la població turca ha fet diverses mobilitzacions en rebuig a la crema de l'Alcorà. La comunitat armènia ha advertit, però, que aquestes protestes poden anar a més perquè terroristes del grup gihadista Estat Islàmic han arribat a Turquia durant els últims dies. Davant d'això, ha recomanat anul·lar qualsevol acte religiós durant els pròxims tres mesos, així com "prendre precaucions" davant l'alerta de possibles atemptats. Per la seva part, els Països Baixos també ha emès una alerta de viatge i ha assegurat que la crema d'exemplars de l'Alcorà a països europeus "pot evocar sentiments antioccidentals i donar lloc a manifestacions i protestes".