La crema d'un exemplar de l'Alcorà davant l'ambaixada de Turquia a Estocolm ha complicat encara més l'entrada del país escandinau a l'OTAN. El president de Turquia, Recep Tayip Erdogan, ha assegurat aquest dilluns que Suècia no pot comptar amb el seu vistiplau per adherir-se a l'OTAN després de permetre que l'ultradretà Rasmus Paludan cremés el passat dissabte un exemplar del llibre sant musulmà públicament a Suècia. "Els causants que s'hagi viscut aquesta ignomínia davant la nostra ambaixada no poden esperar cap bona disposició de la nostra part en la sol·licitud d'adherir-se a l'OTAN", ha afirmat Erdogan durant un discurs a la televisió. "El Govern suec no cal que parli de drets i llibertats. Si tant us importen, primer heu de mostrar respecte a la República de Turquia i a la fe dels musulmans. Si no mostreu respecte, de la nostra part no tindreu cap suport en l'assumpte de l'OTAN", ha afegit el president turc.

Recep Tayip Erdogan ha descrit la crema de l'Alcorà "una traïció, una vulgaritat, una canallada, un deshonor". L'ultradretà suec-danès va incendiar aquest llibre sant durant una manifestació convocada davant l'ambaixada de Turquia, davant la policia sueca, que no va frenar-lo perquè l'acció no viola la llei del país. Així mateix, va aprofitar el moment, retransmès a través de les xarxes socials, per criticar la política migratòria sueca i per exhibir un dibuix que ironitzava amb la sexualitat del profeta Mahoma. Paludan és un advocat conegut a les xarxes socials de Dinamarca, on fa uns anys es va convertir en un fenomen per les seves polèmiques cremes d'exemplars de l'Alcorà en barris d'immigrants.

Erdogan condiciona l'entrada de Suècia a l'OTAN

El president de Turquia també ha criticat les manifestacions celebrades a Suècia per grups contraris a la política kurda de Turquia. Des d'Ankara han subratllat que Estocolm ha d'impedir aquest tipus d'actes si vol rebre el vistiplau de Turquia per ingressar a l'OTAN. "Si tant us agraden i tant defenseu els membres d'organitzacions terroristes i els enemics de l'islam, doncs us recomanem que també hi delegueu la defensa dels vostres països", ha insistit Erdogan, que ha assenyalat que "ningú té dret a humiliar el sagrat dels musulmans ni de cap altra religió o fe". En aquest sentit, ha afirmat que "l'acció horrible de Suècia és una ofensa als drets i les llibertats fonamentals de la humanitat, especialment dels musulmans".

Visita oficial sueca, cancel·lada

La primera reacció del govern turc a la crema de l'Alcorà va ser anul·lar el mateix dissabte la visita a Ankara del ministre de Defensa suec, Pal Jonson, prevista per divendres vinent. El motiu d'aquesta reunió era, precisament, abordar el veto turc a l'ingrés del país escandinau a l'OTAN, el qual ha quedat ratificat per Erdogan. Així doncs, Turquia continuarà sent l'únic estat que s'oposa a l'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'OTAN, una decisió que cal prendre per unanimitat segons els estatuts de l'Aliança Atlàntica.