El president dels Estats Units d'Amèrica, Donald Trump, ha anunciat que tornarà a retirar-se de la UNESCO, l'Organització de les Nacions Unides per l'Educació, la ciència i la cultura, per segona vegada sota el seu mandat i per les mateixes raons que en la primera ocasió. El Departament d'Estat dels EUA, dirigit per Marco Rubio, ha explicat aquest dimarts en un comunicat que, segons l'escrit, la UNESCO té una agenda orientada "a promoure causes socials i cultures divisives", així com "una agenda globalista i ideològica per al desenvolupament internacional que està en desacord i contradiu la nostra política exterior de l'Amèrica First (Amèrica primer)".
"Continuar participant en la UNESCO no redunda en l'interès nacional dels Estats Units", va explicar la portaveu del Departament d'Estat, Tammy Bruce, en un comunicat on afegeix que "la decisió de la UNESCO d'admetre a l''Estat de Palestina' (entre cometes en el comunicat) com a estat membre és altament problemàtica, contrària a la política dels Estats Units i ha contribuït a la proliferació de la retòrica antiisraeliana dins de l'organització". A més, el Departament de Marco Rubio també afirma que "la UNESCO manté un enfocament desproporcional en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU".
Today, the United States announced our decision to withdraw from UNESCO. Like many UN organizations, UNESCO strayed from its founding mission. Going forward, U.S. participation in international organizations must make America safer, stronger, and more prosperous.
— Tammy Bruce (@statedeptspox) July 22, 2025
En un altre comunicat, en aquest cas de la portaveu adjunta de la Casa Blanca, Anna Kelly, s'acusa l'organització de promoure "massa causes polítiques i socials progressistes i divisives que estan totalment desconnectades de les polítiques de sentit comú per les que van votar els estatunidencs el passat novembre". Kelly concloïa el comunicat afirmant que "aquest president sempre posarà els Estats Units en primer lloc i s'assegurarà que la pertinença del nostre país a totes les organitzacions internacionals s'alineï amb els nostres interessos nacionals".
🚨 NEW: President Trump has decided to withdraw from UNESCO – which supports woke, divisive cultural and social causes.
— Anna Kelly (@AnnaKelly47) July 22, 2025
The President will always put America First. Our membership in all international organizations must align with our national interests.https://t.co/UQ6bxuj3Xo
La reacció internacional
Amb aquesta ja són tres les vegades que Washington ha anunciat la sortida de la UNESCO. Ja ho va fer l'any 1984 amb Ronald Regan al capdavant i el 2017 en el primer mandat de Trump. Però aquest cop la UNESCO ha reaccionat de forma més tranquil·la afirmant que "encara que lamentable, aquest anunci era previsible i la UNESCO s'ha preparat per això". La seva directora general, la francesa Audrey Azoulay, ha recalcat que les raons de l'abandonament "són les mateixes que fa set anys".
El president francès, Emmanuel Macron, el país del qual alberga la seu de la UNESCO a París, no va trigar a mostrar el seu suport "indestructible" a l'organització, com a "protectora universal de la ciència, els oceans, l'educació, la cultura i el patrimoni mundial". Malgrat l'aportació estatunidenca al pressupost regular de l'organització representa el 22% (però només el 8% del pressupost total), el president de França ha afirmat en una piulada al seu perfil oficial d'X que "la retirada dels Estats Units no afeblirà el nostre compromís amb els qui lideren aquesta lluita".