Segurament és més fàcil respondre el dilema entre escollir un bon esmorzar de forquilla o el brunch. O bé ets un autèntic comensal català i ets un apassionat del primer grup o t'has convertit en un expat i en la seva bogeria pels brunch, tristament infestats per la ciutat comtal. Ara bé, al nostre país hi ha bons menjadors amb devoció pels esmorzars de forquilla com és el cas d'Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya entre el 2010 i 2016. El polític convergent no dubta ni un segon a decantar-se pels esmorzars de forquilla, una opció que compta amb fantàstics llocs arreu del territori.
El restaurant de Barcelona preferit d'Artur Mas
En una conversa íntima i en exclusiva amb La Gourmeteria d'ElNacional.cat, el president ha respost pels seus plats preferits. Tot i que la intenció era revelar-ne només un, l'ampli i ric ventall de receptes catalanes ha fet impossible que el 129è president de la Generalitat de Catalunya n'escollís solament una. Així doncs, els 3 plats preferits del president Mas són el peix a la brasa, els ous ferrats amb patates fregides i l'arròs de verdures.

Una pregunta que no és gens fàcil de respondre, però a la qual Mas aposta per la senzillesa, la catalanitat i no complicar-se la vida. Com tampoc és gens fàcil escollir un restaurant entre els milers que trobem per Catalunya. Per posar-li les coses una mica més fàcils al president, li acotem la tria, primerament, a la capital. En aquest cas, ens confessa que la seva elecció per al restaurant preferit de Barcelona és el Bar Milagros. Ubicat al c/ de Laforja, 95, a Sarrià-Sant Gervasi, es tracta d'un local amb altíssima qualitat en el servei i en el producte, on destaquen les gambes de Palamós o l'steak tàrtar que elaboren i emplaten al davant mateix del comensal.
I fora de Barcelona? Doncs trobem la doble resposta a Vilassar de Mar i a Tarragona. A la localitat del Maresme trobem un dels dos restaurants predilectes d'Artur Mas i que recentment hem ressenyat a La Gourmeteria. Es tracta del restaurant Verdaguer, un establiment que enlluerna amb el millor producte de mar. L’Anna Godes i l’Oriol Fité són els xefs i propietaris del Verdaguer, un restaurant que ha adoptat el nom de l’edifici modernista que l’allotja, la casa Verdaguer i que ofereix un tracte molt personal, coneixent quasi tots els comensals i saludant-los pel seu nom. El brioix de fricandó amb maionesa de tòfona, el fabulós tàrtar de gamba vermella i tonyina amb emulsió de soja, ou i tòfona o la cocotxa de bacallà arrebossada amb pebrots del piquillo són algunes de les delicatessen de la seva carta —en aquest cas, dels fora de carta.

D'altra banda, ens desplacem al sud, al Camp de Tarragona, per descobrir el restaurant Ca l’Eulàlia, l'altra aposta del president Mas. Aquí descobrim un local familiar i acollidor on tastar peix fresc km 0 i uns arrossos de temporada (i de bandera). Va obrir portes el 2008, quan l’Òscar i l’Eulàlia, els seus propietaris, van decidir unir esforços. Ell, que és pescador, hi aporta la saviesa de tota una vida dedicada al mar. Ella, que ve de família de restauradors, hi aporta una experiència d’anys i panys dedicant-s’hi a fer que els altres visquin moments únics al voltant d’una taula.