Gabriel Rufián no s'ha descartat per liderar un espai d’esquerres a l’Estat, segons es desprèn de les seves declaracions en els passadissos del Congrés dels Diputats aquest dimarts. Concretament, el portaveu parlamentari dels republicans a la cambra baixa espanyola ha defensat la creació d'una mena de moviment "plurinacional de veritat" amb altres forces independentistes i sobiranistes d'esquerres de cara a les pròximes eleccions estatals, amb l'objectiu de fer front al PP i Vox. Com seria tal espai? Qui l'encapçalaria? "M'és igual com sigui o qui el lideri, m'és absolutament igual, però és que si no ens posem d'acord, ens mataran per separat políticament", ha respost, sense el beneplàcit del seu partit. I és que tal proposta ha incomodat ERC, que ha rebutjat la idea.

Segons ha exposat, l'aposta de Rufián implica agrupar "l'esquerra perifèrica", de manera similar a la forma com ERC es va presentar en els últims comicis europeus: en coalició amb EH Bildu, el BNG i els balears d'Ara Més. "Ens toca a les esquerres sobiranistes, independentistes, autodeterministes, federalistes o confederalistes crear aquesta esquerra plurinacional que durant tants anys s'ha demanat. A l'esquerra del PSOE no hi ha res", ha dit, preguntat sobre una informació que ha publicat El Mundo —i que Rufián no ha desmentit— segons la qual els republicans haurien iniciat contacte amb partits com Compromís, el BNG, EH Bildu i Adelante Andalucía per crear un front comú de l'esquerra nacionalista. Si bé el líder d'ERC al Congrés ha dit que hi ha "poca notícia", fonts de les formacions esmentades han assegurat a Efe que no hi ha hagut cap contacte per abordar la qüestió.

Catalunya, Euskadi i l'esquerra espanyola

"Ho he dit molts cops, hi ha un espai orfe, un espai a crear, plurinacional de veritat, que no estigui creat des d'un despatx d'una universitat de Madrid i amb les antenes trencades respecte al que signifiquen Euskadi i Catalunya", ha expressat, en al·lusió a coalicions de partits d'esquerra que ja s'han presentat a les eleccions, com ara Unidas Podemos o Sumar. Ara bé, també és veritat que ha mostrat el seu respecte per aquestes coalicions de "l'esquerra espanyola", ja que "s'enfronta a un feixisme imperant que cavalca rapidíssim" —tot i que ha insistit en la necessitat d'impulsar alguna cosa nova per intentar "sumar de veritat".

Segons la seva anàlisi, seria un error aspirar a guanyar dos o tres diputats més si davant hi ha un govern amb Vox: "Així que el que jo li demano a l'esquerra espanyola és que respecti Catalunya i Euskadi, perquè, si no fos per Catalunya i Euskadi, aquí fa molt temps que Vox governaria". "L'antifeixisme impera a Catalunya i Euskadi sobretot", ha considerat, malgrat el que preveu l'últim baròmetre del CEO. En qualsevol cas, ha reiterat que la seva intenció és evitar un govern del PP amb Vox: "Aquell que pensi que amb (Santiago) Abascal de vicepresident o (Miguel) Tellado de ministre li anirà millor, s'equivoca".

 

ERC tanca la porta a la proposta de Rufián

El fet és que la proposta de Rufián ha començat amb mal peu, ja que des de Catalunya li han tancat la porta. Ha estat la portaveu dels republicans al Parlament, Esther Capella, que ha subratllat que "ERC està on sempre ha estat" i que col·labora amb altres formacions, però que "això no forma part de l'agenda". Capella també ha insistit en la idea que "les relacions venen de lluny" en molts àmbits, però que "aquesta proposta no està sobre la taula".

Pel que fa a la llista d'ERC, EH Bildu, el BNG i Ara Més al Parlament Europeu, Ara Repúbliques, cal recordar que va ser la quarta candidatura més votada a les eleccions europees del juny del 2024. Aquests comicis es van celebrar mitjançant circumscripció única, i la candidatura d'Ara Repúbliques va obtenir el 4,93% dels vots amb 855.985 paperetes —unes 42.000 més que Sumar, que va quedar en cinquena posició. Tot i que els republicans hi van perdre gairebé 400.000 vots, sí que van conservar els tres eurodiputats de la coalició.

La realitat és que ja fa unes setmanes que hi ha una mena de moviment a les xarxes socials en el qual usuaris pròxims a l'esquerra espanyola han erigit Rufián en una figura de consens, en "l'únic candidat capaç d'unir tota l'esquerra". Aleshores, el portaveu d'ERC al Congrés sí que es va autodescartar i va deixar clar quina era la seva aposta per liderar aquest hipotètic front comú: Irene Montero, líder de Podemos i exministra d'Igualtat.

Al respecte, cal tenir en compte que la relació entre els republicans i Podemos s'ha refredat en els últims dies, després de les polèmiques declaracions de la seva secretària general, Ione Belarra, que ha dit que els Mossos d'Esquadra farien batudes racistes si Catalunya tingués les competències d'immigració. Arran d'aquestes declaracions, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va protagonitzar una picabaralla a les xarxes socials amb Pablo Iglesias, exlíder de Podemos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!