L'ultradretà suec-danès, Rasmus Paludan, ha cremat aquest dissabte un exemplar de l'Alcorà davant la seu de l'ambaixada de Turquia a Estocolm. Turquia havia pressionat al govern suec perquè impedís l'acte, que estava autoritzat pel mateix govern, ja que no viola les lleis del país. Durant l'acte, que ha tingut una durada aproximada d'una hora, i ha estat transmès a través de les xarxes socials, Paludan ha defensat el seu dret a la llibertat d'expressió, ha atacat al president turc, Recep Tayyip Erdogan, i la política migratòria sueca, a més d'exhibir un dibuix que on ha ironitzat amb la sexualitat del profeta Mahoma.

Paludan, un advocat danès que també té nacionalitat sueca, es va convertir fa uns anys en un fenomen en xarxes socials a Dinamarca per les seves polèmiques cremes de l'Alcorà en barris d'immigrants, i el seu partit, Rumb Ferm, es va quedar a dècimes d'entrar en el Parlament en les legislatives de 2019. 

La resposta de Turquia 

El govern turc ha cancel·lat aquest matí la visita a Ankara del ministre de Defensa suec, Pal Jonson, prevista per divendres vinent, en protesta per l'autorització del govern a la crema de l'Alcorà per part d'un partit ultradretà davant l'ambaixada turca. El motiu de la trobada era tractar el veto turc a l'ingrés del país escandinau en l'OTAN. El ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, ha afirmat que "en aquest moment, la visita a Turquia del ministre de Defensa suec, Pal Jonson, no és important ni significativa. Per tant, l'hem cancel·lat". Akar ha criticat que no s'hagin "pres mesures contra aquests actes vils i atroços contra Turquia" i ha reiterat que Suècia, i també Finlàndia, han de complir els compromisos i condicions posades per Ankara per permetre la seva entrada en l'Aliança.

Condemna del govern turc

El govern turc ha sortit al pas de la polèmica i ha condemnat la crema d'un Alcorà com un crim d'odi que demostra "el racisme i la islamofòbia" a Europa i ha exigit a les autoritats que prenguin mesures contra els autors. A més, convida a tots els països i a les organitzacions internacionals a prendre mesures contra la islamofòbia. "Aquest acte menyspreable és un exemple més de l'alarmant nivell que la islamofòbia i els moviments racistes i discriminatoris han aconseguit a Europa", ha denunciat el Ministeri d'Afers exteriors de Turquia en un comunicat. El govern turc ha afirmat que "és inacceptable permetre aquest acte contra l'islam, que apunta contra els musulmans i insulta els nostres valors sagrats, sota el pretext de la 'llibertat d'expressió'". "Condemnem en els termes més enèrgics possibles el vil atac contra el nostre llibre sagrat, l'Alcorà, perpetrat avui a Suècia, malgrat els nostres repetits advertiments anteriors", assenyala el text.