Patacada abans de les vacances. El Congrés dels Diputats ha derogat el reial decret llei impulsat pel govern espanyol per donar resposta a l’apagada general del passat 28 de juny i prevenir que es repeteixi en el futur. El pànic va arribar a la Moncloa quan el dilluns, 24 hores abans del debat, Podemos va anunciar que hi votaria en contra i va deixar el desenllaç de la votació en mans del PP. I els populars finalment han evitat salvar el govern espanyol. Així mateix, Junts també ha donat l’esquena a Pedro Sánchez i ha fet un nou toc d’atenció al PSOE votant-hi en contra. Vox, el BNG, UPN i la Chunta Aragonesista (que forma part de Sumar) s’han sumat prement el botó vermell. Els socialistes i Sumar han comptat només amb l’aval d’ERC, Bildu, el PNB, Compromís i Coalició Canària. Al final, 165 vots a favor i 183 vots en contra. Entre altres coses, el decret incloïa informes de seguiment per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) durant terminis més curts de temps, inspeccions als operadors obligats a controlar la tensió de la xarxa o ajuts als consumidors per incrementar la demanda.
Junts reclama a Pedro Sánchez que “es posi les piles”
“Els vots de Junts no són un xec en blanc”, ha recordat Míriam Nogueras des del faristol. “L’energia que dediquen a pressionar-nos a canviar el sentit del nostre vot facin-la servir abans per negociar i no hauran de patir per res”, ha verbalitzat. “Negociem avui, aprovin el decret i tenen garantits els vots de Junts demà passat”, ha afegit. “Si es pacta, es compleix. I si no es compleix, no hi ha vots”, ha deixat clar en la seva intervenció. “Fa setmanes que esmorzem la corrupció del PSOE i sopem la corrupció del Partit Popular i mentre ens tenen entretinguts amb la crisi i els escàndols dels partits espanyols, l’agenda catalana continua aturada”, ha lamentat.
En paral·lel, fonts de jerarquia de Junts posen deures al PSOE. Als passadissos del Congrés, veus de la formació posen a sobre de la taula “dues coses vitals” per a ells: l’oficialitat del català a Europa i la llei d’amnistia. “Ells saben el que ha de fer. Que facin el que hagin de fer”, exigeixen els independentistes. I qüestionen que el president espanyol sortís reforçat de la seva compareixença en el Congrés de fa quinze dies: “Tenen problemes molt grossos i molt a fer, s’han relaxat una mica. Es va vendre que el 9 de juliol Sánchez va sortir victoriós, però algú que no té majoria i amb tot el que està sortint, no pot sortir victoriós”. “Si cau això, cau sol. Que es posin les piles. No hi ha piles? Adeu”, resumeixen les mateixes veus. “L’oxigen no tinc per què donar-lo. Si ells compleixen, compleixo. Però si es volen ofegar...”, postil·len.
El PP es nega a “rescatar” Sánchez de “l’abandonament” dels seus socis
Per la seva banda, fonts del PP han anunciat que hi votaran en contra perquè no estan d’acord en la part referida a l’apagada i lamenten que “no hi ha hagut una sola dimissió o cessament després de quedar-se sense electricitat durant 24 hores”. Això sí, apunten que presentaran una proposició de llei per “garantir les inversions que es necessiten en matèria d’energia”. “Sánchez va tenir vots per a arribar, però no té vots per seguir. Per la indignitat d’un govern assetjat per la corrupció i per la seva incapacitat per tirar endavant un simple decret, ha de convocar eleccions de manera immediata”, conclouen les mateixes veus. “No és tasca de l’oposició rescatar Pedro Sánchez de l’abandonament d’aquells que li van fer president. Si no té el suport de la Cambra, que busqui el suport a les urnes. A la tardor, eleccions, és l’única sortida”, postil·len des de Gènova.
Podem es desmarca d’un decret fet amb el que les “grans energètiques xiuxiuegen a l’oïda al govern espanyol”
I Podemos? “Torna a ser resultat d’una manera de legislar habitual, per desgràcia, en aquest govern que es basa a escoltar i atendre el que les grans energètiques xiuxiuegen a l’oïda al govern espanyol, no defensar l’interès general i evitar que situacions així puguin tornar-se a donar en el futur”, va justificar ahir Pablo Fernández, el portaveu de Podemos. “No toca ni un pèl a l’oligopoli energètic”, va lamentar. “No fixa obligacions a les empreses de l’oligopoli perquè implementin sistemes de compensació que evitin caigudes de tensió com la que va produir l’apagada i tampoc estableix multes per sancionar els comportaments temeraris o cobdiciosos de les empreses de l’oligopoli”, va denunciar. “El govern espanyol continua defensant els interessos de l’oligopoli energètic i està intentant enganyar la gent explicant que farà alguna cosa contra les apagades quan la realitat és que no farà res de res, només busca el titular”, va reblar.
Finalment, el BNG considera que el decret “entrega més poder a les grans empreses elèctriques” i “s’endinsa en un model de transició energètica insostenible i al servei de l’oligopoli”. “Estem farts de ser una colònia. Aquest decret compta amb el suport de les grans empreses del sector elèctric. Nosaltres votarem en contra, en la defensa del nostre poble”, ha expressat Néstor Rego.
Gabriel Rufián creu que instal·lar-se en “l’emprenyament constant” és un “mal negoci”
Abans de la votació, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha estat preguntat per la negativa de Podemos al decret (no se sabia encara que Junts i el PP també hi votarien en contra). “Instal·lar-te en el no a tot i en l’emprenyament constant, encara que hi hagi motius per emprenyar-se, crec que és un mal negoci, i sobretot per a l’esquerra”, ha verbalitzat en declaracions als passadissos del Congrés. El republicà considera que el text és un “bon decret” perquè, per exemple, inclou mesures per impulsar l’autoconsum, que és una reivindicació que sempre ha fet ERC: “Crec que és un bon decret, insuficient, com gairebé tot, perquè al final anar a màxims és impossible, però només per les mesures que hi ha per a l’autoconsum de renovables ja val la pena”, ha reconegut.
Sánchez es compromet a tornar a portar el decret: “Votar en contra de l’interès general em sembla que és tot menys política”
Mentre està de viatge oficial a l’Uruguai, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reaccionat a la derogació del decret. I ha llançat durs dards contra el PP, al mateix temps que ha demanat la seva abstenció. “Aquells que ens criticaven per obscurantisme i per no posar a sobre de la taula solucions que protegeixin l’usuari, el consumidor i el nostre país són els que tomben amb el seu vot en contra aquest reial decret llei”, ha lamentat. “No cal que votis a favor, però t’abstens i facilites la convalidació d’un reial decret llei que és en benefici de la gent i de l’interès general”, ha esgrimit.
“Anar al Congrés a votar en contra del govern quan en realitat el que estàs fent és votar en contra de l’interès general em sembla que és tot menys política”, ha reblat. “Crec en la política com un mecanisme de concertació de solucions, però també de posar a sobre de la taula solucions i no d’utilitzar aquesta o una altra votació per veure si amb això el govern pateix un càstig parlamentari”, ha verbalitzat. “No l’hem patit, l’han patit els espanyols. Si no es convalida tornarem a portar aquest reial decret llei”, ha postil·lat.
Les associacions empresarials van demanar que els partits avalessin el text
Quan el govern espanyol va donar llum verda al decret, el 24 de juny, la ministra per a la Transició Energètica, Sara Aagesen, va defensar que servia per aconseguir un sistema “més robust i solvent” amb beneficis com factures més estables i previsibles per als ciutadans. Posteriorment, el sector elèctric va mostrar el seu suport al text: diverses associacions empresarials van enviar una carta a tots els grups parlamentaris per demanar el seu suport per a la convalidació i van advertir de les “greus conseqüències” que podria tenir si el text queda en paper mullat. Entre altres riscos, van citar “l’exposició a futures crisis” com l’apagada del 28 d’abril, la “pèrdua de competitivitat internacional”, la “paralització d’inversions que redueixen la dependència energètica” i la “vulnerabilitat davant la incertesa geopolítica”.